23948sdkhjf

Nye energi-elektronik-aktiviteter for 100 millioner

Mindre kan ikke gøre det, mener centerleder om økonomien i ambitiøs plan for udvikling af energibesparende elektronik i samarbejde mellem internationale virksomheder og AAU
Med en samlet investering på 95 millioner kroner har det strategiske forskningscenter ”CORPE” (Center Of Reliable Power Electronics) de seneste fire år arbejdet på at udvikle billigere elektronik og mere effektive systemer, som fremskynder overgangen til vedvarende energikilder

Grundtanken er, at produkterne skal designes til at have netop den pålidelighed og holdbarhed, der er brug for. Hverken mere eller mindre.

- Langt hen ad vejen er tingene lykkedes i centret. Vi har skabt opmærksomhed om det her nye fagfelt, og der er kommet rigtig gode forskningsresultater, som både kan anvendes i industrien og som platform for at generere mere viden, siger centrets leder, professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitets Institut for Energiteknik.

100 millioner. Mindre kan ikke gøre det
Centret er i gang med det femte og sidste år af den oprindelige bevilling. I dag lancerer man så en ambitiøs ny plan for ”CORPE+” med aktiviteter til over 100 mio. kr.

- Vi satser på, at det mandskabsmæssigt skal have samme volumen som i dag, men vi vil samtidig udbygge vores testfaciliteter, så de bliver helt i verdensklasse, og vi bedre kan efterprøve de forudsigelser, vi har om produkterne. Derfor har vi en meget stor ambition om at starte aktiviteter de næste fem år for over 100 mio. kr., siger Frede Blaabjerg.

Mindre kan efter hans mening ikke gøre det, fordi centret dækker et bredt fagligt område, hvor forskerne arbejder på tværs og kombinerer viden om blandt andet elektricitet, materialer, fysik og statistik. Desuden vil der i sagens natur gå årevis, før effekten af at fokusere på nye produkters pålidelighed står klart.

Toneangivende virksomheders initiativ
Store danske energi- og elektronikvirksomheder som Danfoss, Grundfos, KK Wind Solutions og Vestas var oprindelig med til at tage initiativ til CORPE.

Finansieringen af fremtidsplanerne i CORPE+ afhænger også af deres og den øvrige industris bidrag til nye projekter. Desuden vil der blive søgt om midler fra eksterne fonde og om offentlig støtte til den nødvendige forskningsinfrastruktur som udstyr og laboratoriefaciliteter.

• CORPE (Center of Reliable Power Electronics) er støttet af InnovationsFonden (tidligere Det Strategiske Forskningsråd) og Det Obelske Familiefond.

• Forskerne i CORPE beskæftiger sig med pålidelig effektelektronik, som havner i vindmøller, solceller og brændselsceller samt i forbrugerudstyr af enhver art. Effektelektronik er en nøgleteknologi i overgangen til bæredygtig energiproduktion, fordi den bruges til at omsætte elektrisk energi fra én form til en anden.

• Centret forsker i modellering af pålideligheds-aspekter på komponent-, apparat- og systemniveau. Resultatet er design- og testværktøjer, som effektelektronik-industrien kan anvende til deres fremtidige apparater. Centret er også aktivt involveret i standardiseringsarbejde på området.

• Med i CORPE er Aalborg Universitets Institut for Energiteknik og Institut for Fysik & Nanoteknologi, Aarhus Universitet, Danfoss, Grundfos, Vestas Wind Systems, KK Wind Solutions, RWTH Aachen, ETH Zürich og CALCE (The Center for Advanced Life Cycle Engineering) ved University of Maryland.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126