23948sdkhjf

Danmark importerer engelsk affald som aldrig før

Mængden er steget til over det dobbelte bare siden sidste år
2015 ser ud til at slå alle rekorder for import af engelsk affald. Sidste år blev 150.000 tons importeret og omdannet til el og varme på danske energianlæg, oplyser Aalborg Havn, der er en af landets største modtagere af affald fra England

Importen er ifølge havnen både økonomisk og miljømæssigt en rigtig god forretning - og alt tyder på, at endnu mere engelsk affald bliver brændt i Danmark i de kommende år.

Importen af sorteret og tørt affald - også kaldet RDF (residual waste fuel) - tog for alvor fart i 2014, hvor hele 150.000 tons affald hovedsagligt fra England blev sejlet ind i de danske havne og kørt ud på energianlæggene. Processen kan lyde både dyr og besværlig, men import af udenlandsk affald betaler sig - endda rigtig godt, konstaterer Dansk Affaldsforening.

Kun få anlæg i England

- I England har man kun få affaldsenergianlæg, og alternativet vil derfor være at deponere affaldet på lossepladserne, hvilket hverken er klima- eller miljømæssigt fornuftigt. I Danmark kan vi ved at importere og bruge affaldet mindske afbrændingen af for eksempel kul og gas, og det er noget, der påvirker CO2-regnskabet positivt, påpeger direktør Jacob Hartvig Simonsen.

Beregninger foretaget af Dansk Affaldsforening viser, at man ved at importere et ton affald kan spare omkring 400 kilo CO2-udledning. Samtidig er den økonomiske gevinst for samfundet i 2014 beregnet til cirka 200 millioner kroner.

- Samfundsøkonomisk er det en rigtig god løsning. De danske affaldsmængder til energiudnyttelse har i kriseårene været faldende, hvilket medførte overkapacitet på forbrændingsanlæggene. Derfor har vi set stigende mængder affald fra blandt andet England, og det vil givetvis fortsætte de kommende år, siger Jacob Hartvig Simonsen.

30.000 tons på en uge

Også på Aalborg Havn, der er en af landets største modtagere af engelsk affald, mærker man en stigning i markedet. Bare siden sidste år er mængden af affald, der kommer ind over havnekajen, steget med over 100 procent, og i forrige uge modtag man ikke mindre end 30.000 tons.

Fra Aalborg Havn fragtes RDF-ballerne med lastbil til de lokale forbrændingsanlæg, blandt andet Reno-Nord, der kun ligger få kilometer fra Aalborg Havn. Aalborg Havn har allerede planlagt yderligere 10-15 anløb med affald fra England frem mod foråret, hvor sæsonen for anløb med affald slutter.





Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079