23948sdkhjf

Lavenergiløsninger vinder indpas

Investeringer mindsker produktionsomkostningerne for danske virksomheder
Flere og flere danske industrivirksomheder styrker deres konkurrenceevne ved at anvende alternative energiløsninger. Det oplever man hos energiselskabet Nyfors i Nordjylland, som har travlt med at håndtere investeringer i lavenergi-løsninger så som varmepumper .

Især den nye generation af varmepumper vinder indpas hos små og mellemstore virksomheder. Og det er ikke den slags varmepumper, som vi kender fra private boliger, hvor en mindre kasse på udvendig side af huset sørger for opvarmningen. Til erhvervsbrug er det langt større systemer på mere end 100 kW, der både kan anvendes til opvarmning og varmt brugsvand:

- Fordelene ved de store varmepumper er mange. Dels er de ekstremt effektive og kan halvere dit energiforbrug, dels får du en mere stabil varmeudgift, der ikke er afhængig af de svingende priser på olie og gas, siger siger Nyfors-direktør Henrik Mentz.

Det er virksomheder, som i dag opvarmes med olie- eller gasfyr, der har størst fordel ud af et lavenergianlæg. Her vælger virksomhederne typisk én eller flere varmepumper som primær energikilde eller som supplement til et eksisterende anlæg. Samtidig har et stigende antal virksomheder behov for køling. Det typiske kølingsbehov ligger i virksomhedens serverrum. Og der er mange penge at spare – ofte op til 50 procent, konstaterer Nyfors-direktøren.

- Mærker intet til skiftet

Henrik Mentz nævner som eksempel Cubic i Brønderslev, som producerer eltavler og relaterede produkter. Dér er direktør Torben Fristrup særdeles tilfreds med de nye tider:

- Da vores oliefyr stod til udskiftning, undersøgte vi det og kom frem til, at der var bedst økonomi i en løsning baseret på seks luft-til-vand-varmepumper. De kunne installeres på de eksisterende rør, og vi har derfor intet mærket til skiftet, udover at det kører rigtig godt. Jeg kan ikke sige præcist, hvor stor besparelsen er, da vi også har gjort andre tiltag såsom at efterisolere, men vi er meget tilfredse med beslutningen, siger han.

Regeringen har endnu ikke sat dato på udfasningen af fossile brændsler i erhvervslivet, men Henrik Mentz mener heller ikke, at der er behov for pisk, når guleroden er så stor:

- Jeg kan sagtens se, at hvis man har et velfungerende olie- eller gasfyr, så har alternative energiløsninger måske ikke første prioritet. Men der er garanti for at nedbringe dine produktionsomkostninger, så omvendt bør det ikke kræve lang betænkningstid.




For yderligere oplysninger kontakt venligst
• Administrerende direktør (CEO) Henrik Mentz, Nyfors, tlf. dir. 2046 6027 og hm@nyfors.dk
• Presseservice (herunder foto, tekst, kontakt mv.): Publicity, Marie Boye, tlf. dir. 2271 0262 og marie@publicity.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078