23948sdkhjf

Fjernvarmeselskaber skal spare en halv milliard om året

Danmark skal spare 3,3 mia. kroner om året i forsyningssektoren. Fjernvarmesektoren skal fra 2020 levere besparelser for en halv milliard om året.
Kodeordet er benchmark. Altså at forskellige selskaber måles op mod hinanden, og den stærkeste vinder. Og det er netop den medicin, der skal til for at gøre fjernvarmesektoren mere effektiv og lønsom. Hvert enkelt fjernvarmeselskab skal være mere effektivt, og samlet set skal det give forbrugerne en årlig gevinst på en halv milliard kroner.

Sådan kan man læse i en ny embedsmandsrapport, ”Moderniseret regulering i fjernvarmesektoren – til gavn for forbrugere og virksomheder”, der netop er offentliggjort.

- Jeg ser frem til en mere effektiv og billigere forsyningssektor i fremtiden. En halv milliard kroner i besparelser hvert år fra 2020 er kærkomne indtægter i en stadigt mere trængt økonomi i Danmark. Jeg glæder mig til at diskutere rapporten ved Dansk Fjernvarmes Landsmøde, som starter i morgen, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Modernisering af nuværende principper
Rapporten leverer et forslag til en ny regulering af fjernvarmesektoren, der bygger på en modernisering af det nuværende princip om nødvendige omkostninger. Det er således ikke et ’opgør’ med hvile-i-sig-selv-princippet.

I korte træk stilles der krav om, at selskaberne skal indberette omkostninger og data på en ensartet måde, så der kan udvikles en solid benchmarkingmodel til brug for at sammenligne effektivitet på tværs af selskaberne.

Med afsæt heri udmøntes individuelle effektiviseringskrav til de selskaber, der har de største effektiviseringspotentialer.

Forslaget vil også give selskaberne bedre værktøjer til styring og ledelse. Benchmarkingmodellen kan hjælpe med at udpege de omkostninger, som er særligt høje i forhold til sammenlignelige selskaber.

Dansk Fjernvarme om rapporten
Først og fremmest hæfter Dansk Fjernvarme sig ved, at rapporten ”Moderniseret regulering i fjernvarmesektoren” ikke lægger op til at ændre hverken ejerforholdene eller hvile i sig selv-princippet.

- Det er vi meget tilfredse med. For det er grundstenene i den danske fjernvarmesektor, siger direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

Samtidig er Kim Mortensen og Dansk Fjernvarme bekymret for at effektiviseringskravet vil medføre unødvendigt meget papirarbejde og at benchmark vil koste fjernvarmeforbrugerne 300 millioner kroner alene i engangsudgifter.

- Derfor vil jeg vil meget gerne se den samlede regning for effektiviseringskravet. For rapporten har jo kun effektiviseringsmålet med. Men ikke, hvor meget det må koste at nå effektiviseringerne, udtaler direktøren for Dansk Fjernvarme.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064