23948sdkhjf

Eks-Siemens-boss bag nyt koncept for havmøllefundamenter

Et nyt og billigt koncept for flydende havmøllefundamenter betyder, at der for virksomheder og studerende er fri udvikling.
Danmark har alle muligheder for at blive hjemsted for udvikling og produktion af fremtidens flydende havmøllefundamenter. Det mener tidligere teknologichef i Siemens, Henrik Stiesdal, der peger på en open source tilgang til opgaven. Det skriver Ingeniøren.

Ideen er at stille princippet til rådighed for virksomheder, uddannelsesinstitutioner og studerende, som kunne have lyst til at udvikle videre på fundamentet.

- Dagens cylinderformede stålmølletårne har været med til at sørge for, at landvindmøller i dag er den billigste el-produktionsteknologi. Tårnene er blevet så billige, fordi alle leverandører frit har kunnet arbejde med at effektivisere konceptet, og det er det, jeg prøver at efterligne, siger Henrik Stiesdal til Ingeniøren.

Velkendte & og nye komponenter
Stiesdals flydende fundament er af typen TLP – Tension Leg Platform – og består hovedsageligt at kendte og velafprøvede komponenter fra industrien. Men enkelte nye komponenter har fundet vej.

Blandt andet holdes fundamentet, der er en trebenet konstruktion, flydende af seks luffyldte tanke på hvert ben. Svejsningerne i tankene er udført som kantsømme, hvilket reducerer stålets udmattelsesevne. Samtidig har Henrik Stiesdal udviklet et nyt og billigt gravitationsanker, bestående af en bundplade af beton kombineret med et skørt af billige sammenboltede spunsvægge.

Fundamentet er dimensioneret til en 6-7 MW vindmølle og i et letvægtsdesign.

Samarbejde med DNV GL
Henrik Stiesdal har i forbindelse med det nye koncept allieret sig med leverandør inden for certificering og godkendelse af havmøller, DNV GL. De har tilbudt at udføre en uafhængig evaluering af det nye koncept.

Ved offentliggørelsen af det nye koncept på hi messen i Herning i går understregede Henrik Stiesdal dog at konceptet stadig er i de indledende faser og at det langt fra er sikkert at det realiseres.

Læs artiklen på Ingeniøren
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094