23948sdkhjf

Fjernkøling for et par hundrede millioner, tak

Høje-Taastrup Fjernvarme etablerer fjernkøling for trecifret millionbeløb. Lige nu etableres midlertidige køleanlæg i containere hos Copenhagen Markets.
- Vi er i mange år blevet spurgt om, hvorfor vi ikke laver fjernkøling. Lovgivningen har ikke været til og det er først nu at man har ændret på det, så det bliver interessant at kombinere fjernkøling og fjernvarme, fortæller direktør hos Høje-Taastrup Fjernvarme Rudi Bjerregaard til Energy Supply.

Derfor har fjernvarmselskabet fået foretaget en række undersøgelser af potentialet for fjernkøling i hele sit varmeforsyningsområde.

- Det har vist sig at der var potentiale i Taastrup Syd og Nord og i erhvervsområderne i Hedehusene. Men det har også vist sig, at det ikke kunne betale sig at etablere ét samlet net. Derfor har vi pillet Taastrup Syd ud med Copenhagen Markets, der har 67.000 kvadratmeter, der skal bruge køling i store mængder, fortæller Rudi Bjerregaard.

Høje-Taastrup Fjernvarme vil udover at levere fjernkøling til Copenhagen Markets anvende overskudsvarmen fra den produktion til fjernvarme.

Bid for bid
Projektet, der netop er godkendt af byrådet i Høje-Taastrup Kommune, skal løbe over flere år og vil være et af Danmarks største fjernkølingsprojekter. Det er dog nødvendigt for fjernvarmeselskabet at dele projektet op i små bidder.

- Vi er nødt til at starte projektet op lidt midlertidigt. Tempoet i sådan et projekt her afhænger jo af tilladelser og godkendelser. Men her i første omgang etablerer vi et anlæg på 2 MW i nogle containere hos Copenhagen Markets. Det skal så senere flyttes over i en central, som skal bygges på Brohus Allé, fortæller Rudi Bjerregaard.

Høje-Taastrup Fjernvarme er således i gang med at lave rørføringer og etablere køleanlægget og den varmepumpe, der skal være med til at sende overskudsvarmen fra køleanlægget ud i fjernvarmenettet.

- Vi starter med 2 MW. Vi ved ikke endnu om det er den rigtige størrelse men når vi kender kundens behov så kan vi øge volumen, fortæller Rudi Bjerregaard.

Høje-Tastrup Fjernvarme planlægger at være færdige med denne første del af projektet i januar 2016.

Udvikles over 15 år
Fjernkøleprojektet i Høje-Taastrup skal udvikle sig over 15 år, og Rudi Bjerregaard vurderer at det bliver et projekt til et par hundrede millioner.

- Det kommer til at være sådan lidt knopskydning for knopskydning. Når vi har bygget centralen til fjernkølingsanlægget så satser vi på grundvandskøling. Men vores central står ikke færdig før medio 2017, da hverken byggetilladelse eller lokalplan er godkendt før 2016, forklarer han og tilføjer:

- Vi planlægger også at bygge store vandtårne og på den måde koble fjernkølingsanlægget sammen med et stort varmelager. Men vi tager det i etaper og kobler kunder på i takt med, at deres anlæg er modne til en udskiftning.

Artiklen er en del af temaet Fjernkøling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078