23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Energy Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Roskilde-øller bliver kølet med solens stråler

Studerende laver bæredygtig køling af drikkevarer på Roskilde Festival

Uden kolde øl, ingen Roskilde Festival. Derfor har tre hold DTU-studerende sat sig for at sikre kølige drikkevarer uden brug af energislugende køleskabe, skriver dtu.dk.





Alle tre bygger på princippet om ’"fordampningskøling", der i århundreder har været brugt til at holde madvarer kolde ved hjælp af solens varme.





Vi kender alle princippet: Hvis man sutter på en finger og stikker den op i luften, føles huden kølig når vandet fordamper fra fingeren. Fordampningskøling er mest effektivt i tørt vejr, så hvor kolde øllerne bliver, afhænger meget af vejret.





Køler med plads til 12 dåseøl



Blandt DTU-projekterne er ”Coolbox”, en helt simpel model, der består af et ventilationsrør beklædt med polyetherskum. Når skummet holdes vådt, vil fordampningen af vandet køle beholderens indhold ned.





- På festivalen vil vi give festivaldeltagerne mulighed for at bygge deres egen ølkøler med plads til 12 dåseøl. Desuden vil fortælle deltagerne om principperne bag fordampningskøling og perspektiverne i at køle med fordampning, fortæller Magnus Held, som er en af de fire DTU-studerende bag Coolbox, til dtu.dk.









BREAKING
{{ article.headline }}
0.094