23948sdkhjf

Analyse: Ingen underinvesteringer i det danske elnet

Energitilsynet vurderer at der er foretaget tilstrækkelige investeringer i det danske elnet.
Landets elnetselskaber har i gennemsnit investeret ca. 3,2 mia. kr. årligt i elnettet fra 2005 til 2013. De årlige gennemsnitlige investeringer på godt og vel 3 mia. kr. – et tal der er renset for inflation - fordeler sig i det store og hele ligeligt på henholdsvis nyinvesteringer (kabellægning af luftledninger, nyt udstyr mv.) og på reinvesteringer (investeringer i udskiftning af nedslidt udstyr, kabler, ledninger mv.).

Det viser en ny analyse foretaget af Energitilsynet på basis af regnskabsoplysninger fra landets elnetselskaber.

Energitilsynets analyse, der er baseret på tilgængelige regnskabstal, viser, at den økonomiske værdi af elnettet overordnet set har været stigende fra 2005 til 2013. Selskabernes samlede årlige investeringer - reinvesteringer og nyinvesteringer - overstiger således de årlige afskrivninger i alle årene.

- Når man både tager højde for elnettets levetid på 30 til 40 år og for nettets bogførte værdi på 41,3 mia. kr., så tyder vores analyse generelt på, at elnetselskaberne har foretaget tilstrækkelige investeringer i elnettet, og tallene tyder ikke på, at der skulle være underinvesteret i nettet fra 2005 til 2013, siger Rune Moesgaard, kontorchef i Energitilsynet.

Energitilsynets analyse fokuserer udelukkende på regnskabsoplysninger og er derfor som udgangspunkt ikke et signalement af det tekniske niveau i elnettet. Et fingerpeg om elnettets tekniske niveau og kvalitet er dog, hvor ofte og hvor længe kunderne oplever strømafbrydelser. På dette nøgletal klarer elnetselskaberne sig godt. Elkunderne oplevede således at være ramt af strømafbrydelse i ca. 16 minutter i 2008. Det tal faldt til godt 11 minutter i 2013. I Holland og Sverige er de tilsvarende tal henholdsvis 23 og 71 minutter.

Analysen sammenligner også udviklingen i elnetselskabernes kapitalbase – for elnetselskaberne er det den samlede værdi af elnettet - med udviklingen i kapitalbasen for industrien generelt i Danmark. Sammenligningen viser, at mens der i industrien generelt har været et fald i kapitalbasen i perioden 2005 til 2012, så er elnetselskabernes kapitalbase steget i samme periode.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109