23948sdkhjf

Danske Commodities og Neas Energy vinder udbud.

Danske Commodities og Neas Energy skal fra 1. juli og frem til 31. december 2018 stå for balanceansvar og salg af elproduktion fra i alt 4.000 elproduktionsanlæg med en samlet kapacitet på 600 MW.
Det står klart, efter at Energinet.dk har udbudt to opgaver i EU licitation.

Der er tale om balanceansvaret for flere hundrede mindre kraftvarmeværker, vindmøller og en masse solcelleanlæg.

Balance for produktion med pristillæg
Det er et lovkrav, at Energinet.dk skal sørge for, at elproduktionen fra en række elproduktionsanlæg bliver solgt. Elproducenterne har fået et forhøjet pristillæg ud fra et politisk ønske om at fremme vedvarende energi.

Opgaven består i at lave daglige prognoser over den forventede elproduktion, sælge produktionen på elbørsen Nord Pool og efterfølgende afregne med elproducenterne.
For alle andre elproducenter bliver balanceansvaret varetaget af kommercielle aktører.

Opgavefordeling
Efter udbuddet overdrager Energinet.dk balanceopgaverne for de 4000 anlæg til kommercielle balanceansvarlige aktører på markedet.

Danske Commodities skal varetage opgaven som balanceansvarlig for 375 MW, det drejer sig om den såkaldte ”aftagepligtige” elproduktion, som er elproduktion fra små decentrale kraftvarmeværker, enkelte vindmøller, timeafregnede solceller og elproduktion fra biomasse og biogas.

Neas Energy skal varetage balanceansvaret for 225 MW vindmøller, som ikke får pristillæg, men agerer på markedsvilkår og har valgt Energinet.dk som balanceansvarlig.

Udbud imødekommer anbefaling
Ved at udlicitere de to opgaver imødekommer Energinet.dk et forslag fra regeringens Elreguleringseftersyn. Udvalget anbefalede, at balanceansvaret for værker og vindmøller med pristillæg blev flyttet til kommercielle aktører for derved at undgå, at Energinet.dk på den ene side er aktør i spot- og balancemarkedet, og på den anden side selv er med til at sætte rammerne og lave reglerne for det selv samme elmarked.

- Vi har det rigtigt fint med, at opgaven nu er udliciteret og bliver varetaget af private aktører. Vi har ingen interesse i, at der kan opstå tvivl om, hvilken kasket vi har på. Nu er der klare roller. Desuden skaber et udbud konkurrence, og vi mener selv, at vi har fået skarpe priser på de opgaver, der er sendt i udbud, siger Carsten Jensen, direktør for Eldrift i Energinet.dk.

Langt hovedparten af elproducenterne vil ikke opleve, at Energinet.dk har udliciteret salg og balancering, og de vil stadig modtage hele elafregningen fra Energinet.dk. Nogle vindmølleejere vil dog fremover modtage elafregningen fra NEAS Energy’s afregningspartner, Vindenergi Danmark. Disse vindmølleejere vil modtage information herom fra Energinet.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093