23948sdkhjf

Skiferboring: Byråd tager stilling til nye kemikalier

Prøveboringer efter skifergas er sat på pause, til byrådet i Frederikshavn har drøftet nye kemikalier
Byrådet i Frederikshavn skal diskutere, om franske Total skal lave en ny miljøredegørelse, før selskabet må bore videre efter skifergas i den nordjyske undergrund.

Det oplyser Frederikshavn Kommune, efter det er kommet frem, at Total har brugt et kemikalie uden tilladelse i forbindelse med en efterforskningsboring ved Dybvad.

- Vi tager spørgsmålet op i byrådet, om nye kemikalier skal udløse en ny VVM-redegørelse. Og det gør vi ud fra et forsigtighedsprincip, siger borgmester i Frederikshavn, Birgit S. Hansen (S), til Ritzau.

Tirsdag blev der sat en brat stopper for Totals boringer i Nordjylland på grund af selskabets brug af et kemikalie, der ikke fremgår af den gældende VVM-redegørelse.

Miljøstyrelsen har efterfølgende vurderet ni nye kemikalier, som Total vil bruge.

Fredag modtog den nordjyske kommune Miljøstyrelsens melding, og det fremgår, at de nye kemikalier ikke vurderes at være mere skadelige, end de andre stoffer, der anvendes ved boringerne efter skifergas.

- Men vi giver ikke en administrativ godkendelse på baggrund af Miljøstyrelsens vurdering. Det er en politisk beslutning, om der skal laves en ny VVM-redegørelse, siger Birgit S. Hansen.

Risikoen for, at de nye kemikalier vil komme i kontakt med det omgivende miljø, er meget lille, vurderer Miljøstyrelsen. Såkaldte foringsrør, der er cementeret fast i undergrunden, beskytter nemlig grundvandet mod kemikalier.

Men at Total har brugt et kemikalie uden tilladelse, er "bekymrende og dumt", mener Frederikshavns borgmester.

- Det er et tillidsbrud, siger Birgit S. Hansen.

At sagen bliver taget op i Frederikshavns byråd, glæder organisationen Greenpeace.

- Jeg håber, at politikerne sætter hælene i og stiller krav om en ny miljøvurdering og offentlig høring, efter selskabet har føjet ni kemikalier til sin i forvejen lange liste, siger Greenpeaces klima- og energiekspert Tarjei Haaland i en kommentar.

- Det var dybt problematisk, at Total i 11. time bad om at bruge yderligere ni kemikalier uden at gøre rede for deres giftighed og miljøeffekt, siger Tarjei Haaland.

Kilde: /Ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079