23948sdkhjf

Måbjergværket på lokale hænder

Dong Energy har solgt Måbjergværket til forsyningsselskaberne i Holstebro og Struer. Handelen er et stort skridt mod realisering af det kommende bioraffinaderi Maabjerg Energy Concept
Vestforsyning Varme og Struer Forsyning Fjernvarme overtager Måbjergværket, som dermed kommer tilbage på lokale hænder, efter at det biomassefyrede kraftvarmeværk siden 2006 har været ejet af Dong Energy.

Den formelle overtagelse forudsætter dog en godkendelse i Energistyrelsen og i Konkurrencestyrelsen, hvilket forventes at ske før sommerferien.

Måbjergværket blev sat til salg i 2011, og netop forhandlinger om værkets fremtid blev startskuddet for etablering af konsortiet Maabjerg Energy Concept, hvor Dong Energy, Novozymes, Vestforsyning og Struer Forsyning arbejder på fælles planer om at etablere et bioraffinaderi i Måbjerg mellem Holstebro og Struer.

- Maabjerg Energy Concept hviler på tre ben: 2G bioethanol, biogas og kraftvarme. Biogasanlægget blev sat i drift i 2012, og med overtagelsen af Måbjergværket har vi taget et meget stort skridt på vejen mod realisering af bioraffinaderiet, siger Nils Ulrik Nielsen, der er bestyrelsesformand for Vestforsyning.

I Struer glæder man sig også til at fortsætte det lokale samarbejde.

- Vi har i mange år haft et godt, lokalt samarbejde mellem Holstebro og Struer om at sikre en stabil og miljøvenlig varmeforsyning til en fornuftig pris. Vi er glade for, at vi med det lokale ejerskab kan fortsætte samarbejdet og samtidig bevare arbejdspladserne i lokalområdet, siger Niels Viggo Lynghøj, bestyrelsesformand i Struer Forsyning.

For Dong Energy er salget også et led i selskabets strategi om at frasælge decentrale værker.

- Med aftalen om Måbjergværket har vi solgt vores sidste decentrale kraftvarmeværk. Jeg er glad for, at Struer Forsyning og Vestforsyning ønsker at drive kraftvarmeværket videre og gøre brug af vores dygtige medarbejdere. Måbjergværket spiller en vigtig rolle i fjernvarmeforsyningen i området og er en vigtig brik i planerne for bioraffinaderiet Maabjerg Energy Concept, siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.

Måbjergværkets varetages af 28 ansatte, som alle bevarer jobbet. Derudover vil handelen medføre nyoprettelse af cirka 10 administrative stillinger lokalt.

De lokale forsyningsselskaber vil lade biogasanlægget og kraftvarmeværket indgå i Maabjerg Energy Concept, sådan at de organisatoriske og forretningsmæssige forhold nu er klar til opførelse af et nyt produktionsanlæg til fremstilling af 2G bioethanol baseret på halm, fortæller bestyrelsesformand i Maabjerg Energy Concept Jørgen Udby:

- Vi mangler stadig at få de politiske rammevilkår på plads. Den vigtigste forudsætning for at gøre dansk storskala-produktion af 2G bioethanol rentabel er, at der indføres et krav om iblanding af 2,5 procent 2G bioethanol i benzinen. EU har rykket sig lidt, og det er nu op til Folketinget at sikre de nødvendige vilkår, siger Jørgen Udby.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14