23948sdkhjf

Nordhavn skal teste fremtidens energiløsninger

By & Havn indleder nu et fireårigt samarbejde med 10 øvrige partnere, om at gøre Nordhavn til et storbylaboratorium for fremtidens energiløsninger.
Over de næste fire år skal Nordhavn bruges som et ”live” testlaboratorium, der i størrelsesforholdet 1:1 udvikler og demonstrerer nye og fremsynede energiløsninger i samarbejde med bydelens beboere og arbejdspladser.

Visionen er at skabe resultater af international karakter og blive forbillede for andre byer, når der skal udvikles grønne energisystemer. EnergyLab Nordhavn vil derfor også med tiden kunne styrke Danmarks grønne vækst og skabe eksport af både ny viden og nye produkter inden for grøn energioptimering.

Den bæredygtige bydel får et ekstra skud energi
Nordhavn har fra start været planlagt som et grønt og energibevidst byområde, hvor vækst og bæredygtig udvikling følges ad. Udviklingen er allerede godt i gang og store dele af Indre Nordhavn er, som det eneste danske byområde, blevet præmieret med guld i bæredygtighed inden for certificeringssystemet DGNB.

Derfor byder By & Havn også initiativet til et energilaboratorium i Nordhavn velkommen.

- Vi arbejder allerede målrettet med bæredygtige tiltag i Nordhavn, så selvfølgelig sagde vi ja, da vi blev tilbudt partnerskab i EnergyLab Nordhavn. Og vi glæder os til at komme i gang, både som partner og som byudviklingsområde, fortæller miljøchef i By & Havn, Kirsten Ledgaard og hun fortsætter:

- EnergyLab Nordhavn giver os mulighed for at gøre Nordhavn endnu mere bæredygtig, og samtidig er vi med til at udvikle morgendagens energiløsninger inden for energilaboratoriets fire felter – el, varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport.

EnergyLab Nordhavn vil udvikle og teste mange forskellige løsninger. Fælles for dem er, at de fokuserer på, hvordan dét vi gør i dag, kan gøres smartere, mere fleksibelt og mere intelligent.

I et fremtidsscenarie betyder det, at man f.eks. vil kunne få opvarmet sin bolig med overskudsvarme fra kontorbygninger, mens kontorbygningerne afkøles af havvand. At bilen automatisk oplades, mens elprisen er lavest, og at vedvarende energi kan lagres på en smart måde, så den kan bruges, når solen ikke skinner eller vinden ikke blæser.

Kickoff arrangement byder på borgmesterbesøg og ny udstilling
EnergyLab Nordhavn har et budget på 129 mio. kr. og er støttet af Energistyrelsens EUDP (Energiteknologisk Udviklings og Demonstrationsprogram). Bag projektet står DTU, Københavns Kommune, By & Havn, Hofor, Dong Energy, Balslev, ABB, Clean Charge, Metro Therm, Glen Dimplex og PowerLab.

Til kickoff-arrangementet blev der holdt taler af overborgmester Frank Jensen og bestyrelsesformand for EUDP, Torkil Bentzen.

Rammerne for kickoff arrangementet er By & Havns udstilling Himmel og hav!, der handler om Nordhavns byudvikling. Med etableringen af EnergyLab Nordhavn er et afsnit af denne udstilling blevet dedikeret til storbylaboratoriet. Her kan man få et indtryk af, hvad EnergyLab Nordhavn er, og hvilke nye løsninger projektet i de kommende år skal udvikle. Med tiden vil udstillingen også vise resultaterne af EnergyLab Nordhavns arbejde.

Udstillingen har åbent torsdag 10-20 og fredag-søndag 10-16.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109