23948sdkhjf

Kæmpekran løfter 169 vindmøllefundamenter

Udskibningen af 169 vindmøllefundamenter til to store offshore-projekter i Nordsøen er netop påbegyndt på Aalborg Havn.
I marts måned startede arbejdet med udskibningen af i alt 169 vindmøllefundamenter fra Bladt Industries, der bl.a. skal anvendes til Dong Energy's havmøllepark i Tyskland.

Bag lastningen står Bladt Industries og Mammoet Wind, der til projektet har hentet en ny kæmpekran ind. Kranen, der er af mærket Liebherr, blev leveret i december måned og er den største og eneste kran på havnen, der kan håndtere de op til 500 tons tunge fundamenter.

- Omstændigheder som indsejlingsforhold og beliggenheden af de to offshore-projekter har vist sig at gøre det mere fordelagtigt at stille kranen inde på kaj. Men når vi gør det, kommer der et tillæg i vægt på omkring 20 procent. Det betyder, at vi skal have noget, der kan håndtere den ekstra vægt, og det kan den nye kran, forklarer Claus Toft, Manager, Crane Operations & Engineering i Mammoet Wind.

Kæmpekranen har en kapacitet på 1.350 tons og får desuden hjælp af en af Mammoet Winds andre store kraner med en kapacitet på 750 tons. Det sker, når fundamenterne vendes fra vandret til lodret position og udstyres med en betonplatform, inden de svinges ud på installationsskibet.

Arbejdet med at løfte de 169 fundamenter forventes at blive afsluttet i ultimo 2015, og selvom det er noget større opgave, end hvad Mammoet Wind er vant til, glæder man sig over den:

- Opgaven passer rigtig godt ind i vores forretningsstrategi, hvor vi blandt andet har et mål om at være aktive inden for de havne aktiviteter, der har med offshore-projekter at gøre, siger Claus Toft.

De store kraner og tunge løft skaber i løbet af de omkring 8 måneder, hvor projektet står på, en stor belastning af havnekajen. Derfor anvendes der til projektet omkring 1.200 træmåtter med en bredde på 6 meter, som danner en lang kørebane og fordeler vægten. Samtidig investerer Aalborg Havn løbende i at forstærke kajstrækningerne, så de kan klare den stigende belastning.

- I takt med at størrelsen af både ordrer og emner vokser, stilles der stigende krav til kajstrækningernes bæreevne. Derfor har vi senest i 2013 foretaget en forstærkning af havnekajen, der betyder, at den kan klare en belastning på 44 ton pr. m2, uddyber Claus Holstein, administrerende direktør i Aalborg Havn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.594