23948sdkhjf

Grenaa Varmeværk henter 22.500 MWh på gærproduktion

De danske Gærfabrikker vil sende varmen fra gærproduktionen tværs over vejen til Grenaa Varmeværk. Projektet skiller sig ud på et helt særligt punkt.
De Danske Gærfabrikker og Grenaa Varmeværk har netop skrevet under på en hensigterklæring om et fremtidigt samarbejde på overskudsvarmen fra gærproduktionen.

- Vi har defineret hvilken energimængde, vi skal aftage om året og så har vi haft Cowi inde over for at se hvilke investeringer, der er nødvendige for projektet, fortæller Søren Gertsen fra Grenaa Varmeværk.

Grenaa Varmeværk skal aftage 22.500 MWh om året og den samlede investering bliver på 22,5 mio. kr. Her skal varmeværket betale de 12,5 mio. kr. mens gærfabrikkerne betaler de resterende 10 mio. kr.

Hos varmeværket skal million-investeringen blandt andet gå til en absorptionsvarmepumpe, mens man hos De Danske Gærfabrikker skal have lavet en del rørinstallationer både inden for i produktionen, men også uden for mellem de to virksomheder, der heldigvis er genboer i Grenaa.

Søren Gertsen har store forhåbninger til projektet, der skiller sig en smule ud fra andre overskudsvarmeprojekter.

- Varmen fra gærproduktionen kommer fra fermenteringsprocessen. De tager en gærcelle, fodrer den med melasse og efter 10 dage har man 30 tons gær. Det er i den proces, der udvikles varme. Der er ikke et brændsel involveret og det betyder at vi kan slippe for at betale brændselsafgift, fortæller han til Energy Supply.

Projektet er dog afhængig af et andet stort projekt.

- Det her projekt er afhængigt af at vi får opført et helt nyt biomassefyret varmeværk. Vi har haft det i foroffentlighedsfase og forventer en godkendelse i slutningen af maj, hvor vi så kan gå i gang med projekteringen og opførelsen, men vi vil være klar til produktion på det nye værk og til at aftage varmen fra gærfabrikkerne i slutningen af 2017, fortæller han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094