23948sdkhjf

Dong: Bog fyldt med fejl og misforståelser

Bogen Det bedste Bud er tendentiøs og fuld og fejl og misforståelser, lyder det fra Dong Energy efter udgivelsen af bogen.
Forlaget People’s Press har udgivet bogen ’Det bedste bud’ af journalist Anders-Peter Mathiasen. Bogen omhandler Dong Energy’s kapitaludvidelse i 2013-2014.

Dong Energy har ikke haft mulighed for at se bogen inden udgivelsen, men påpeger efter udgivelsen af bogen at den er særdeles tendentiøs og fuld af fejl og misforståelser. Derfor adresseres nu syv af de helt grundlæggende misforståelser om kapitaludvidelsen, som fremføres i bogen.

Misforståelse nr. 1: Dong Energy havde ikke brug for egenkapitaltilførslen
I bogen fremføres det synspunkt, at Dong Energy i realiteten ikke havde brug for egenkapitaltilførslen og at ledelsen blot kunne have ventet og ladet stå til. Forfatteren skriver direkte i efterordet "Forklaringen om at Dong var nødlidende og under et livstruende pres, holder ikke vand”.

- Det er ikke korrekt, uden hold i virkeligheden og er blot med til at understrege forfatterens manglende research og forståelse for den situation Dong Energy befandt sig i. I 2012 led selskabet store økonomiske tab på grund af udfordringer i gasmarkedet. Fra 2011 til 2012 faldt Dong Energy's driftsindtjening med 37%, fra 13,8 mia. kr. til 8,6 mia. kr. Samtidig voksede koncernens gæld med 29%, fra 34,1 mia. kr. til 43,8 mia. kr., ikke mindst på grund af det omfattende investeringsprogram inden for især Wind Power og E&P, skriver Dong i en meddelelse.

Misforståelse nr. 2: Dong Energy kunne have lånt pengene af staten men ønskede privat egenkapital
Dong Energy’s bestyrelse rettede i december 2012 henvendelse til Finansministeriet for at opnå støtte til en tilførsel af ny egenkapital. Om egenkapitalen skulle komme fra staten eller fra private investorer havde Dong Energy ingen holdning til.

- Bogen fremsætter den påstand, at det var Dong Energy’s adm. direktør Henrik Poulsen som anbefalede til Finansminister Bjarne Corydon at tilføre privat kapital (s. 106). Det er ikke korrekt. Henrik Poulsen har under hele processen gjort det klart, at kilden til egenkapital set fra virksomhedens synsvinkel ikke var afgørende, men derimod en beslutning, som måtte træffes af aktionærerne. Staten gennemførte på den baggrund en proces med de politiske partier i Folketinget, som besluttede, at en egenkapitaltilførsel skulle komme fra private investorer.

Misforståelse nr. 3: Værdien af Dong Energy blev sat for lavt
I bogen anfører forfatteren det synspunkt, at værdien af Dong Energy blev sat for lavt i forbindelse med kapitaludvidelsen og endog solgt til spotpris.

- Det er ikke korrekt. Som Dong Energy har påpeget adskillige gange, var værdiansættelsen af Dong Energy helt på linje med tilsvarende europæiske energiselskaber.

Misforståelse nr. 4: Dong Energy endte med mere kapital end der var behov for
I forhold til den finansielle handlingsplan var det målet at frasælge ikke-kerneaktiviteter for 10 mia. kr. samt at skaffe kapital ved at nedbringe ejerandele i udvalgte kerneaktiver De samlede frasalg beløb sig i alt til 23 mia. kr. og hertil kommer kapitaltilførslen på 13,3 mia. kr. Dermed blev Dong Energy’s kapitalgrundlag styrket med i alt 36,3 mia. kr. i løbet af 2013 og 2014.

I bogen fremhæves det, at kapitaltilførslen dermed oversteg det behov, der oprindeligt var annonceret i februar 2013 (s. 145-146). Bogens forfatter tager imidlertid ikke højde for, at de internationale rating-bureauer i løbet af processen øgede deres krav til nøgletallet for pengestrømme i forhold til nettogæld med 5-10 procentpoint, til ca. 30%. Det styrkede kapitalgrundlag var derfor lige akkurat nok til at honorere de øgede krav.

Misforståelse nr. 5: Dong Energy’s ledelse designede et attraktivt incitamentsprogram til sig selv
I bogen fremføres den misforståelse, at Dong Energy’s ledelse tilrettelagde et attraktivt incitamentsprogram til sig selv, og at ledelsen bevidst forsøgte at holde værdien af Dong Energy så lav som muligt.

- Det er en helt grundløs og grov insinuation, som indebærer, at ledelsen i Dong Energy skulle have ageret i modstrid med aktionærernes og bestyrelsens interesser med henblik på at opnå en personlig økonomisk gevinst. Incitaments- og fastholdelsesprogrammet er på ingen måde mere lukrativt end tilsvarende programmer i andre, store danske selskaber. Tværtimod skal Dong Energy's ledelse og medarbejdere tage en mere direkte økonomisk risiko end man typisk ser i sådanne ordninger.

Misforståelse nr. 6: Dong Energy’s nye ledelse ønsker ikke at forfølge den tidligere ledelses store og ambitiøse plan for udbygning af havvind
Bogen fremsætter den påstand, at Dong Energy’s nye ledelse ikke havde nogen interesse i at forfølge den tidligere ledelses store og ambitiøse plan for udbygning af havvind eller at fortsætte samarbejdet med pensionskasserne.

- Det er ikke korrekt og uden hold i virkeligheden. Dong Energy har under den nye ledelse fortsat den markante satsning på havvind, og har over de seneste år udbygget sin globale førerposition på området. Dong Energy investerer årligt i niveauet 10 milliarder kroner i at udbygge havvind. Det fortsat høje investeringsniveau er ikke mindst muliggjort gennem tilførslen af egenkapital fra de nye investorer, hvor også de danske pensionskasser ATP og PFA indgår. Herudover har Dong Energy på projektbasis et omfattende samarbejde med danske pensionskasser om investeringer i havvind. Senest indgik Dong Energy i 2014 en aftale med fire danske pensionskasser (PKA, Industriens Pension, Lærernes Pension og Lægernes Pensionskasse) om en milliardinvestering i det tyske havvind-projekt Gode Wind 2.

Misforståelse nr. 7: Processen for kapitaludvidelsen var lukket og hemmelig
I bogen fremsættes den påstand, at processen for tilførsel af egenkapital var lukket og hemmelig.

- Det er ikke korrekt. Dong Energy’s finansielle handlingsplan for at genoprette selskabets kreditværdighed blev fremlagt i offentligheden i forbindelse med offentliggørelsen af selskabets årsrapport den 27. februar 2013 og refereret i adskillige medier. Herefter gennemførte selskabets rådgivere en bred søgning i ind- og udland efter potentielle investorer. For at være sikre på, at der ikke var potentielle investorer, som ikke var blevet identificeret i denne proces, blev der indrykket en annonce i Financial Times.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125