23948sdkhjf

DanWec står klar til prototyperne

Bølgeenergicenteret DanWec i Hanstholm har netop fået forlænget sin GreenLab-bevilling: Nu skal der testes prototyper.
DanWec har i december 2014 fået forlænget sin Greenlab-bevilling på 6,4 mio. kr., så bevillingen kan anvendes frem til og med 2016. Samtidig har Region Nordjylland støttet bølgeenergicenteret med 600.000 kr. Det betyder, at man på centeret får mere tid til at udvikle sig.

- Vi fik en bevilling for to år siden, som skulle hjælpe os med at få DanWec op og stå, desværre er vi ikke kommet så langt som vi gerne ville, fortæller Kim Nielsen, som repræsenterer bølgekraftudviklerne i DanWECs bestyrelse og uddyber:

- Der kom en del i vejen for udviklingen. Udvidelsen af havnen i Hanstholm betød blandt andet, at Danwec med den placering, vi havde håbet på, ville komme til at ligge midt i indsejlingen. Det gav også en del forvirring om, hvor vi kunne afprøve bølgemaskinerne – så udviklingen af centeret har bare taget meget længere tid, end vi forudså.

Fremtiden byder på prototyper
Forlængelse af bevillingen fra GreenLab kommer således på det helt rigtige tidspunkt.

- Nu har vi fået yderligere to år til at få tingene op og stå. Vi har indkøbt bølgebøjer og fået tilladelse til at placere dem ud for Hanstholm, en nord og en syd for havnen, så vi kan måle de bølger, som bølgeenergianlæggene forventeligt vil tappe for energi, forklarer Kim Nielsen, der forventer at mindst tre anlæg vil lægge til i Hanstholm i en prototypetest.

- Det er i første omgang Wavepiston og Crestwing, der har fået bevilling til prototypetest, og det håber vi selvfølgelig bliver hos os. Målet med DanWEC er jo at teste de danske anlæg under samme forudsætninger. Samtidig har vi lavet en aftale med Folkecenteret for Vedvarende Energi om, at vi i fremtiden driver test-sitet i Nissum Bredning, hvor der i 2014 er testet et tysk anlæg, NEMOS som nok også er på vej til Hanstholm. Så der er kommet projekter på banen, som vi ikke havde tænkt på.

Læs også: 10 mio. kr. til Crestwing-prototype

Nord & syd for havnen
Og med hensyn til placeringen af testcenteret, så er Kim Nielsen fortrøstningsfuld, for den havneudvidelse, der tidligere forhindrede en bestemt placering i vandet ud for Hanstholm, er blevet udskudt et par år.

- Ja, det betyder at vi kan komme til at ligge der, hvor vi oprindeligt ville. De enkelte anlæg må hver især søge om den endelige udlægningstilladelse – Men vi har i hvert tilfælde fået tilladelse til at lægge bølgebøjerne ud både nord og syd for havnen, hvor vi tidligere kun har testet nord for, så vi kan vurdere hvilke placeringer, der på sigt er bedst egnet - så alt i alt ser fremtiden lys ud for DanWec, siger Kim Nielsen.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078