23948sdkhjf

Dong henter indtjening på havvind, olie og gas

Dong Energy kan for 2014 fremvise vækst i driftsindtjeningen fra havvind og rekordhøj produktion af gas og olie, men alligevel ender energigiganten med et milliardunderskud.
- Driftsindtjeningen steg med 9% til 16,4 mia. kr. trods en betydelig negativ effekt fra faldende olie- og gaspriser. Den stigende indtjening kom fra koncernens markedsledende position inden for havvind og en rekordhøj produktion af olie og gas, lyder det fra adm. direktør og koncernchef Henrik Poulsen i forbindelse med offentliggørelsen af Dong Energy regnskab for 2014.

Det kraftige fald i olie- og gaspriser bidrog derimod negativt til årets resultat, der efter skat landede på -5,3 mia. kr. mod et resultat i 2013 på -1,0 mia. kr. Resultatet i 2014 var ligeledes præget af nedskrivninger på 6,6 mia. kr. efter skat i E&P-forretningen, primært som følge af de lavere olie- og gaspriser.

Ebitda, bruttoinvesteringer & pengestrømme
Ebitda udgjorde 16,4 mia. kr. i 2014 mod 15,0 mia. kr. i 2013, og opfyldte dermed forventningen om et Ebitda højere end 16 mia. kr.

Pengestrømme fra driftsaktivitet steg til 15,0 mia. kr. fra 9,7 mia. kr. i 2013. Forbedringen skyldtes primært en frigivelse af pengebindinger i arbejdskapital, lavere renteomkostninger samt den forbedrede driftsindtjening

Bruttoinvesteringer udgjorde 15,4 mia. kr. og vedrørte primært havvindaktiviteter (West of Duddon Sands, Westermost Rough, Borkum Riffgrund 1 og Gode Wind mfl.) samt olie- og gasfelter (Hejre, Syd Arne og Laggan-Tormore mfl.)

Der blev gennemført frasalg for i alt 10,7 mia. kr. i 2014. Frasalgene inkluderede bl.a. ejerandele i havmølleparkerne London Array og Westermost Rough samt gaslageret i Stenlille

Forventninger til 2015
Business performance Ebitda forventes at udgøre 15,5-17,5 mia. kr. i 2015. Forventningen reflekterer, at EBITDA i 2015 vil blive negativt påvirket af det markante fald i olie- og gaspriserne. EBITDA i første og andet kvartal i 2015 forventes at blive lavere end i de tilsvarende kvartaler i 2014, da disse var positivt påvirket af gevinster ved frasalg i Wind Power.

Nettoinvesteringerne for 2015-2016 forventes at udgøre 35-40 mia. kr., mens funds from operation (FFO) i forhold til justeret nettogæld forventes at udgøre omkring 30%.

Adm. direktør og koncernchef Henrik Poulsen siger i årsrapporten:

- Driftsindtjeningen steg med 9% til 16,4 mia. kr. trods en betydelig negativ effekt fra faldende olie- og gaspriser. Den stigende indtjening kom fra koncernens markedsledende position inden for havvind og en rekordhøj produktion af olie og gas.

- Samtidig blev vores finansielle position væsentligt styrket som følge af kapitaltilførslen, frasalg og stærke pengestrømme fra driften.

- Det markante fald i olie- og gaspriserne var den primære årsag til, at vi nedskrev 6,6 mia. kr. efter skat på en række af vores olie- og gasfelter. Årets resultat blev derfor et tab på 5,3 mia. kr.
Justeret for nedskrivninger var afkastet af den investerede kapital 4%. Afkastet er fortsat præget af vores omfattende investeringer i fremtidig indtjening. Vi investerede 15 mia. kr. i nye aktiver i 2014.

- 2014 blev et gennembrud for Wind Power divisionen i forhold til at sikre den pipeline, der skal realisere forretningsområdets mål om en samlet installeret havvindkapacitet på 6,5 GW i 2020. Det skete med tildelingen af støtte til de tre britiske havvindprojekter Burbo Bank Extension, Walney Extension og Hornsea. I december besluttede bestyrelsen på denne baggrund at opføre Burbo Bank Extension.

- Hertil kommer at Thermal Power divisionen satte fart på omstillingen til produktion af grøn el og varme med beslutningen om at omlægge kraftværkerne i Studstrup og Skærbæk fra kul og gas til bæredygtig biomasse.

- Den igangværende udbygning og omstilling af de to forretningsområder satte sit positive præg på CO2-udledningen pr. produceret kWh, der faldt med 16% fra 2013 til 374 gram i 2014 - det laveste niveau i koncernens historie.

- Sikkerhed er en topprioritet i Dong Energy. I 2014 tog frekvensen af ulykker med efterfølgende fravær (LTIF) endnu et skridt nedad til 2,4 fra 3,2 i 2013. Det stadigt stærkere fokus på sikkerhed hos ledere, medarbejdere og leverandører bærer således frugt.




Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078