23948sdkhjf

Weptos klar med fuldskala-model og idriftsættelse

Såfremt man kan finde den nødvendige kapital.
Det danskudviklede bølgenergianlæg Weptos har været otte år undervejs, og det ser ud til at man må vente lidt endnu på et fuldskala-anlæg og idriftsættelse. Og det er ikke, fordi man ligger på den lade side.

- Vi bruger simpelthen alle vores kræfter på at skaffe kapital. Problemet er at det udmærkede tilskudssystem, vi har i Danmark, kun er begrænset til forskning og udvikling. Og den fase er vi forbi. Vi er klar til fuldskala og idriftsættelse og netop støtten til den del, lader meget tilbage at ønske, fortæller ophavsmand til Weptos Tommy Larsen til Energy Supply.

- Samtidig er det også helt enormt svært at skaffe kapital, fordi vi hele tiden skal bruge vores kræfter på at fortælle, hvor Weptos' teknologi er anderledes end de kuldsejlede bølgenergiprojekter, i stedet for at få lov til at fortælle, hvad vores teknologi kan, siger han.

Til kommerciel udnyttelse
Foreløbig har Tommy Larsen brugt otte år på at skabe en bæredygtig energiform til kommerciel udnyttelse.

- Vi har senest i oktober testet en miniaturemodel af Weptos i Edinburgh, vi står med en komplet dokumentation for, at vi teknisk kan bygge en fuldskalamaskine. Samtidig har vi i hele 2014 brugt en masse ressourcer på at udvikle de kritiske detaljer i teknologien, blandt andet at øge performance frem for at gå offshore over hals og hoved, fortæller Tommy Larsen, og understreger, at man først nu, med udviklingen af de kritiske detaljer, er klar til at gå offshore.

- Vi har testet alle tænkelige løsninger, orkan, storm, forankringsproblemer og hegnet de udfordringer ind, der kan være i offshore-sammenhæng. Vi har blandt andet udviklet og fået patenteret en ny form for forankring, der er testet både i Skotland og på AAU, fortæller han.

Så alt i alt mangler Tommy Larsen bare en frygtelig masse penge, men ud over de nævnte problemer med at hive penge hjem, så er der også en anden stopklods for pengejagten.

- Det er mig magtpåliggende at holde Weptos-teknologien i Danmark. Derfor kræver det enten en dansk investor eller en udenlandsk investor, der er villig til at investere i Danmark. Og så bliver det hele jo lidt sværere, siger Tommy Larsen.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109