23948sdkhjf

Solenergi skal lagres i salt

DTUs solvarmegruppe arbejder på at udvikle en metode til lagring af solenergi.
Projektet, der har fået navnet Comtes, Compact Thermal Energy Storage, er støttet af EU's syvende rammeprogram og gennemføres af DTUs Solvarmegruppe med lektor Simon Furbo i spidsen og i samarbejde med Det Tekniske Universitet Graz i Østrig, Nilan A/S og Kingspan i Nordirland. Det oplyser DTU på sin hjemmeside.

I forbindelse med Comtes arbejder man på, at lagre solenergi til koldere tider. Varmen fra solfangerne lagres i et salthydrat, en opløsning af saltet natriumacetat. Salthydratet kan nemlig, når det smelter, lagre energi uden det forsvinder. Smeltet salt rummer en masse energi, der først frigives, når saltet tilsættes et krystal.

- I det øjeblik saltet bliver 58 grader varmt, så smelter det, og den energi, vi har lagret i det forsvinder ikke. Når saltet køles ned igen, så vil det gerne blive til krystaller, men det gør det ikke, før det har noget at lave krystaller omkring, noget, der starter processen. Så snart vi så putter en lillebitte krystal ned i det, så krystalliserer det hele på omkring et minut – og når det sker, så frigives energien og dermed varmen. Det bliver med det samme 58 grader varmt igen, og med den varme kan vi så opvarme folks vand og huse, forklarer Jakob Berg Johansen, videnskabelig assistent fra DTU Byg.

I øjeblikket har udviklerne fremstillet en række prototyper, der i løbet af det næste år skal testes for at se, om man kan opvarme et parcelhus alene ved hjælp af solvarme.

Originalartikel
Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157