23948sdkhjf

Første spadestik til avanceret solvarmeanlæg i Tårs

Byggeriet af et af Danmarks mest avancerede solvarmeanlæg er netop skudt i gang. Første spadestik er taget til anlægget, der består af 4.039 kvadratmeter solfangere fra Aalborg CSP A/S og 5.972 kvadratmeter plane solfangere fra Arcon Solar A/S.
Med opstarten på byggeriet af solvarmeanlægget til Tårs Varmeværk er dørene blevet åbnet for en bedre udnyttelse af solenergi til fjernvarmeproduktion.

Et perfekt match
Anlægget i Tårs kommer til at bestå af 4.039 m2 CSP-solfangere leveret af Aalborg CSP A/S og 5.972 m2 plane solfangere leveret af ARCON Solar A/S, der tilsammen skal producere 6.082 MWh årligt.

At anlægget består af en kombination af plane solfangere og CSP-solfangere betyder, at begge anlægstyper kommer til at levere lige præcis det, de er bedst til. Plane solfangere har en højere ydelse ved lavere temperaturer og producerer mest midt på dagen, når solen står højt på himlen. CSP-solfangere udmærker sig ved en høj effektivitet, særligt ved høje temperaturer, og producerer varme jævnt over dagen med højeste ydelse formiddag og eftermiddag. Kombinationsanlægget kommer til at stå for 31 % af fjernvarmeproduktionen og vil sikre forbrugerne i Tårs både billigere og mere miljøvenlig varme.

- Projektet med det nye solvarmeanlæg er til gavn for både vores miljø og vores forbrugere her i Tårs. Vores varmepriser nedsættes med ca. 1.300 kr. for et standard hus på 130 m2, udtalte Jens Vestergaard, bestyrelsesformand for Taars Varmeværk i hans tale. Samtidig takkede han kommunen for deres støtte til projektet og for god og hurtig sagsbehandling.

Anlægget i Tårs bliver udformet således at de plane solfangere forvarmer fjernvarmevandet. Ved at lade de plane solfangere producere varme ved en lavere temperatur end normalt yder de ca. 20 % mere. Fjernvarmevandet ledes videre til de regulerbare CSP-solfangere der booster fjernvarmevandet til en lagerbar temperatur på 98 °C. Den høje solandel, på 31 %, opnås ved at overdimensionere anlægget og bruge CSP-solfangernes reguleringsfunktion til at undgå problemer med overproduktion.

Første spadestik
Onsdag den 7. januar skinnede solen på byggepladsen i Tårs, hvor byggestarten det nye solvarmeanlæg blev markeret med en ceremoni.

Det var en stolt borgmester i Hjørring, Arne Boelt, der foretog det første spadestik og i hans tale fremhævede han, at det var spændende at få så innovativt et projekt til Nordjylland til gavn for miljøet og hvor anlægsarbejdet samtidigt medfører lokale arbejdspladser.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094