23948sdkhjf

Nordjyske svin holder varmen med biomasse

Energi Nord, Agesen VVS og svineproducenten Hans Pilgård i Fjerritslev har sammen skabt en bæredygtig ramme omkring fremtidens svineproduktion. Projektet, der netop er igangsat, er et endegyldigt farvel til fossile brændstoffer som opvarmningsform i staldene.
Varme er en af de største omkostninger i en dansk svineproduktion. Derfor handler det for langt de fleste svinebønder om at optimere energiforbruget, så man opnår det rigtige indeklima omkring grisene - til færrest mulige penge. Derfor kontaktede den nordjyske svineproducent Hans Pilgård det lokale VVS-firma Agesen VVS og Energi Nord. De screenede i fællesskab Pilgårds produktion ned til mindste detalje, for målet var at udskifte olien med bæredygtig biomasse.

- Vores energiforbrug pr. gris var løbet løbsk, og samtidig med at det var dyrt, ønskede vi at producere vores svin på en mere bæredygtig måde. Agesen VVS er en af de førende på området, og sammen med Energi Nord er de lykkedes med at etablere en helt CO2-neutral opvarmning af vores svinestalde. Nu kan vi fyre med træflis, bæredygtige træpiller eller overskudskorn, og samlet set har vi opnået en energibesparelse, som jeg næsten vil betegne som ekstrem. Og ja, det er store ord for en landmand, smiler en tilfreds Hans Pilgård, der sammen med sønnen Per Pilgård driver et svinebrug på godt 615 søer med smågrise.

Overgangen til biomasse er muliggjort via Energistyrelsens støtteordning til vedvarende energiprojekter i produktionsprocesser. Støtten er således målrettet den såkaldte procesenergi, der blandt andet går til opvarmning af stalde. Selve grundlaget for, om man som landmand er berettiget til støtte, kan være ret komplekst at beregne, men her har Energi Nord ifølge Hans Pilgård været en uundværlig fødselshjælper.

- Dokumentationen til ansøgningen er ret omfattende, og derudover går vi minutiøst til værks, når vi analyserer et nyt landbrug. Ene og alene for at finde så mange besparelser som muligt. Derfor omfatter vores screening alt lige fra isoleringsgraden i ydervægge og tag til et grundigt kig på ventilationsanlæggene i staldene. Analysen i Fjerritslev betød, at vi også anbefalede at udskifte de motorer, der styrer ventilationen, og alene det har sikret Hans Pilgård en besparelse på 22.500 kroner om året, fortæller Per Jan Pedersen, energirådgiver i Energi Nord.

Normalt har energiforbedringsprojekter af denne slags en relativt lang tilbagebetalingstid. Men fordi besparelsen hos Pilgård er så markant, er investeringen tjent hjem på blot to et halvt år. Pilgårds to gårde har tilsammen reduceret olieforbruget med 37.000 liter olie og 35.000 kilowatt-timer el. Det sikrer en besparelse på 135.000 kroner pr. år.

- Vi møder mange landmænd, der rigtig gerne vil være mere grønne, men de er også nødt til at tænke på, hvad det koster. For Pilgård er besparelsen så stor, at det har været en meget nem beslutning. Nu kan de enten sætte besparelsen i banken eller udvide med en halv medarbejder mere. Det er en gunstig position i en ellers presset branche, konkluderer Henning Agesen, Agesen VVS.

Investeringen har været lidt over 600.000 kroner, hvortil Energistyrelsen har ydet 274.000 kroner i tilskud.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109