23948sdkhjf

Økologisk Råd: Behov for at gentænke forsyningssikkerheden

Danmark er ikke længere selvforsynende med strøm og må hver uge importere el fra udlandet.
Det betyder et større afhængighedsforhold til vores nabolande og en reduktion af forsyningssikkerheden. Det skriver Det Økologiske Råd i en pressemeddelelse.

For det er langt fra sikkert, at vores naboerne vil stå til rådighed for at løse vores udfordringer med el-produktionen. Derfor er der behov for at gentænke forsyningssikkerheden.

Stigende produktion fra vedvarende energi, billig strøm fra norsk vandkraft og nedsat eksportmulighed til Tyskland presser i øjeblikket den danske elpris så langt ned, at de danske kraftvarmeværker ikke længere kan matche priserne, og derfor må lukke.

Det er et problem, da der endnu ikke findes andre løsninger, der kan overtage kraftværkernes rolle i den danske el-produktion.

- Det haster med at få store varmepumper ind i fjernvarmen, at få sat fart i salget af el-biler, samt ikke mindst at få lavet forbedrede og klarere markedsprissignaler, som i højere grad bl.a. kan få industrien til at tænke i fleksibelt elforbrug som en del af deres indtjeningsgrundlag, siger Søren Dyck-Madsen, fagmedarbejder i Det Økologiske Råd.

Dyrt for det danske samfund
Det kan blive dyrt for det danske samfund, hvis udviklingen i det sammenhængende el-system ikke håndteres rigtigt. Risikoen er, at Danmark må betale kraftværkerne for ikke at lukke eller reducere forsyningssikkerheden.

Der er derfor behov for at udnytte alle muligheder for at fremme et fleksibelt elforbrug og reducere energibehovet.

Nyt notat sætter fokus på forsyningssikkerhed Det Økologiske Råd har beskrevet situationen i et nyt notat, som skal informere og inspirere de danske beslutningstagere til at agere.

Her opstilles blandt andet en række forslag til initiativer på 10 centrale områder med betydning for udviklingen af den danske forsyningssikkerhed:

1. Det danske energiforbrug skal reduceres
2. Den nationale forbrugsfleksibilitet bør udbygges
3. Der bør udvikles klarere markedsprissignaler, som i højere grad kan få især industrien til at tænke i fleksibelt elforbrug
4. Det bør sikres, at distributionsselskaberne investerer i smart udbygning af nettene
5. Der bør etableres et timemarked for de forbrugere, der allerede har fjernaflæste elmålere
6. Mest muligt elforbrug bør flyttes over på fleksible og lagringsbare energiformer
7. Markedet for afbrydelighedsaftaler bør udbygges
8. Markedet for el-kvalitetsydelser herunder effektbalancer bør udbygges
9. Udlandsforbindelserne bør udbygges, samt de interne forbindelser i Norge og Tyskland
10. EU’s CO2 kvotehandelssystem skal bringes til at virke.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078