23948sdkhjf

Dansk Energi: Rigtigt skridt at skabe værdi af grøn strøm

Mere og mere af vores strøm kommer fra vindmøller. Det betyder, at brugen af el i transport og varme er afgørende for, at vi får rykket ved Danmarks afhængighed af fossile brændsler.
Det skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Derfor er det godt nyt, at SF, Enhedslisten og regeringen nu øremærker 55,2 mio. kr. til at få gang i energieffektive varmepumper i fjernvarmen. Det skaber både fornuftige varmepriser for 11.000 danskerne og værdi af vores vindmøllestrøm, mener Dansk Energi.

Regeringen, SF og Enhedslisten har netop indgået en aftale om grønne tiltag, som blandt andet afsætter 55,2 mio. kr. til at demonstrere varmepumper på en række danske, decentrale fjernvarmeværker.

Store eldrevne varmepumper er en logisk udløber
Dansk Energis tal viser, at det formodentlig vil give grøn varme til omkring 11.000 varmekunder, hvilket er en god start. Det her er en særdeles energieffektiv måde at bruge den grønnere og grønnere strøm fra især vindmøller på.

- Vi har allerede vist, at vi i Danmark er rigtig dygtige til at opstille og indpasse store mængder vindmøller i energisystemet. Men vi mangler at skabe større værdi af den grønne strøm. Derfor skal vi i gang med at få el ind i varmen og transporten, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, som hilser den nye aftale velkommen og tilføjer:

- Hvis vi ikke får effektive varmepumper drevet af den grønnere el ind på de decentrale kraftvarmeværker, så ender vi med at sende dyrt produceret strøm billigt til vores nabolande. Med det her demonstrationsprojekt får omkring 11.000 danske varmekunder glæde af grøn varme fra el til en god pris. Store eldrevne varmepumper er en logisk udløber af vores grønne omstilling, men det er også en udvikling, som kræver politiske initiativer. Her er den nye aftale klart et skridt i rigtig retning.

Videnspredning med rejsehold
Udfordringen er, at hvis der i de kommende år installeres nye anlæg til at lave varme med biomasse eller naturgas, så går der raskt væk et par årtier, før den næste mulighed for varmepumper dukker op. Dermed vil politisk nøl på denne dagsorden afskære Danmark fra en mulighed for at skabe øget værdi af strømmen fra vindmøllerne.

Derfor haster det med af få gang i udviklingen og de 10-12 nye anlæg er et godt, første skridt koblet med den videnspredning, som det nye rejsehold også kaster af sig.

- Dansk energipolitik har handlet meget om at øge andelen af grøn energi i vores energimiks. Nu skal vi altså have fokus på at skabe værdi af den grønne energi. Det her er et solidt skridt indenfor den decentrale fjernvarmesektor, men der skal også gang i omstillingen af vores transport. Her skylder regeringen fortsat at levere på løfterne fra regeringsgrundlaget. Det haster med eksempelvis elbilerne og dermed den grønne transport, konstaterer Anders Stouge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063