23948sdkhjf

Grøn energi giver hårde tider i energibranchen

Sidste år dykkede overskuddet i landets 50 største energi- og olieselskaber 56 procent til 2,3 mia. kr. Og det er især den grønne strøms fremmarch, der driller elbranchen, mener ekspert.
Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en ny analyse blandt Danmarks 50 største selskaber i el- og oliebranchen, som Dansk Aktie Analyse, DAA, har fortaget for avisen.

Elforbruget stiger ikke og elpriserne er historisk lave, og det giver ikke ligefrem grobund for en god forretning for den danske energibranche. Og ifølge administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, kan energiselskaberne ikke engang trøste sig med, at der er tale om et midlertidigt fænomen. Han forudser således, at de lave elpriser vil fortsætte frem til 2020 og måske endda også efter 2020.

I elbranchen er det ifølge avisen især resultatet af stigende mængder skifergas, lave priser på CO2-kvoter og voksende mængder grøn strøm fra især vindmøller og solceller, der får skylden for de lave elpriser. Og ifølge el- og gasekspert Anders Houmøller, der i 12 år var chef for den nordiske elbørs Nord Pools kontor i Danmark, er det især den grønne strøms fremmarch, der er hård ved elbranchen.

- I de seneste otte år er der kommet mere og mere grøn strøm. Det gør, at traditionelle elselskaber, der laver strøm af kul og naturgas, simpelthen er ved at dø, siger Anders Houmøller, der i dag er administrerende direktør i Houmøller Consulting, til Jyllands-Posten.

Holder man den gennemsnitlige gas- og CO2-kvotepris op imod den gennemsnitlige elpris, viser regnestykket ifølge Anders Houmøller, at elselskaberne i dag taber penge på at producere strøm. Og det er både de kraftværker, der fyrer med gas og med kul, der er i klemme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078