23948sdkhjf

Europa fyrer op under fusionsenergien

Med et samlet budget på 850 millioner euro sætter EU nu for alvor skub i udviklingen af fusionsenergi.
EU-Kommissionen lancerer således sammen med de europæiske laboratorier for udvikling af fusionsenergi det fælleseuropæiske fusionsprogram under Horizon 2020 ’EUROfusion’, som skal sikre betydelige fremskridt for realiseringen af fusionsenergi.

- Fusionsenergi rummer potentialet for at blive en pålidelig, sikker, ikke CO2-udledende vedvarende energikilde. Dagens lancering af vores fælleseuropæiske fusionsprogram viser, hvordan Europa vil blive begunstiget, hvis vi samler vores styrker indenfor forskningen. EUROfusion sikrer rammerne for, at Europa kan fastholde sin verdensledende position indenfor fusionsforskning: Lad os nu leve op til udfordringen, lød opfordringen fra Vice-President Oettinger i forbindelse med torsdagens lanceringen af EUROfusion.

Programmet har et samlet budget på mindst 850 mio. euro for perioden 2014-18. Heraf vil omkring halvdelen komme fra ’the Euratom Horizon 2020 fusion energy research programme.’

Ved udgangen af 2012 blev alle EU-forskningslaboratorier enige om en detaljeret målrettet køreplan for fusionsenergi i 2050. Det er de samme laboratorier, der nu har stiftet EUROfusion-konsortiet og vil implementere et femårigt fælles program, der skal adressere de centrale videnskabelige og teknologiske udfordringer, der er identificeret indledningsvist i køreplanen.

Hovedfokus i de fem år bliver videnskabelig og teknisk støtte til det internationale fusionsenergieksperiment, ITER, der er under opbygning i Frankrig – samt at sikre at Europa vil kunne kapitalisere på succesen fra dette pionerprojekt.
Læs mere om: ITER
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079