23948sdkhjf

Gigantisk solvarmebassin udgraves i Vojens

Entreprenør Chr. Johannsen A/S har netop færdiggjort arbejdet med at udgrave et af verdens største solvarme-bassiner i Vojens. Bassinet kan rumme 200 millioner liter opvarmet vand. Tilsvarende anlæg er på vej i Gram, Toftlund og Løgumkloster.
Vojens Fjernvarme er netop nu i gang med at etablere et stort solvarmeanlæg, som vil stå færdigt i maj 2015. Her skal 70.000 kvadratmeter solpaneler opfange solens varme og opvarme vandet til 90 grader. Det opvarmede vand skal derpå sendes over i et gigantisk lager på 200 millioner liter.

Entreprenørvirksomheden Chr. Johannsen A/S har nu udgravet hullet til et af verdens største vandvarmebassiner. I øjeblikket er entreprenøren i gang med at beklæde bunden og de skrå sider med en tæt gummimembran.

Næste skridt bliver at etablere et 70 cm tykt, isoleret låg over hele bassinet, oplyser entreprenør Per Laustsen fra Chr. Johannsen A/S.

- Låget gør, at det varme vand kan oplagres helt frem til vinterperioden, når forbrugerne for alvor får brug for at tænde radiatorerne, siger han.

Bassinet, der er 13 meter dybt, skal derpå fyldes med vand. I løbet af fem måneder skal der pumpes 50.000 liter vand i timen ned i det store bassin.

Kan spare 10-15 pct.
Solvarmeanlægget skal forsyne 2.000 fjernvarmekunder med solopvarmet vand gennem hele vinteren. Forretningsfører i Vojens Fjernvarme Arne Holm oplyser, at investeringen på godt 100 mill. kr. giver forbrugerne en besparelse på 10-15 pct.

Samtidig sparer solvarmeanlægget i Vojens årligt miljøet for 6.000 ton CO2, siger ingeniør Jesper Lund Nielsen fra Rambøll.

- Vi forventer, at denne nye metode til langtidslagring af sommeropvarmet vand til den kolde årstid vil boome i de kommende år, siger han.

Netop i Sønderjylland går det lige nu stærkt med solvarmeanlæg. Chr. Johannsen A/S er i gang med et tilsvarende anlæg i Gram, og i Toftlund og Løgumkloster er planerne på tegnebrættet.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073