23948sdkhjf

Elbiler og affaldssortering rykker ind på Forsvaret

Klimaforskere på Syddansk Universitet skal gøre militære baser til grønne udviklingslaboratorier. Militære køretøjer på el, sortering af affald og solceller er nogle af de tiltag, der skal gøre militæret grønnere.
Det bliver institutleder for Institut for Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet Michael Evan Goodsite og professor Sirkku Juhola fra University of Helsinki, der sammen med militære eksperter skal gøre forsvaret mere bæredygtigt, skriver Syddansk Universitet på sin hjemmeside.

Der skal udvikles metoder til at spare på vandet, udlede mindre CO2 og sortere affald.

Scenen er sat i Sønderborg
Michael Evan Goodsite, Mads Clausen Instituttet og ProjectZero står bag en tre dages Nato-workshop i Sønderborg til februar, hvor repræsentanter fra NATO, førende klimaeksperter og repræsentanter fra industrien skal diskutere ideer til et grønnere forsvar.

Repræsentanterne kan i Sønderborg hente inspiration fra Project Zero.

- De store NATO-baser minder om provinsbyer. Der er indkøbscentre, skoler og de største baser har endda gymnasier. Det er derfor oplagt at hente inspiration fra Sønderborg. Man kan for eksempel gøre vandspareplaner i husene obligatoriske og indføre affaldssortering, siger Michael Evan Goodsite.

Militære elbiler
Når forsvaret skal gøres grønnere er det ikke kun de militære baser, der ses efter i sømmene. Planen er at soldaterne skal køre i eldrevne biler og lære at køre, flyve eller sejle mere brændstofrigtigt.

- Soldaterne skal lære at skelne mellem, hvornår det er nødvendigt at køre hurtigt for at undgå en fjende, og hvornår de kan køre roligt. Men det er vigtigt, at de grønne tiltag føles som en naturlig del af hverdagen for soldaterne, for en militærenhed er kun interesseret i, at få opgaven løst uden tab af menneskeliv og helst også uden tab af materiel, pointerer Michael Evan Goodsite, som selv har været officer i den amerikanske hær og NATO.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08