23948sdkhjf

Demonstrationsanlæg: Fra halm og gyllefibre til grøn energi

En innovativ landmand vil sammen med en række virksomheder udnytte energien i halm og gyllefibre. Sammen med Region Midt, virksomheden CF Nielsen og Purfil, Frichs og Radijet kan man nu fremvise to nye typer anlæg til brikettering af halm og termisk forgasning af gylle.
Der er masser af energi i landbruget. Noget af det udnyttes allerede, men der er flere store potentialer, der venter på at blive høstet, så landmanden kan skabe en grøn forretning, virksomheder kan udvikle teknologierne og samfundet kan få flere bidrag til den grønne omstilling og et reduceret CO2 udslip.

Brikketeringsanlæg & gylleanlæg
Gennem erhvervsudviklingsprogrammet ’Biomasse til Energi’ har Region Midt spillet en aktiv rolle for at støtte virksomhedernes teknologier og nu kan man på en gård i Havndal fremvise to demonstrationsanlæg - et til brikettering af halm og et til termisk forgasning af gylle.

Udviklingen peger på, at når halm laves i briketter, så kan det bruges til biogas og ethanol. På gården i Havndal er der nu installeret et CF Nielsen halm-briketteringsanlæg, der passer til en stor gård. Produktion og salg af halmbriketter til biogas eller ethanol vurderes at blive en fremtidig energiforretning.

Et andet demonstrationsanlæg i Havndal er et anlæg udviklet af Purfil, Frichs og Radijet. Det separerer gyllen og foretager en termisk forgasning af gyllefibre til el og varme, så der kommer mere energi og jordforbedringsmiddel (biochar) ud af det.

Demonstration
- Vi vil gerne vise hvordan man kan gøre det i praksis på en stor gård i Danmark. Vi vil gerne fremvise to forskellige teknologier til landmandens energifremtid på én og samme gård. Vi håber på at nogle skarpe faglige indlæg og derefter ud for at ’sparke dæk’, kan tiltrække mange teknologi - og landbrugsinteresserede, siger projektleder Anne Luise Skov Jensen, Agro Business Park om demonstrationen af anlæggene der finde sted 21. august 2014 i Havndal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08