23948sdkhjf

Biogas for millioner går op i røg

Maabjerg BioEnergy må afbrænde store mængder biogas og nedjusterer nu de økonomiske forventninger på grund af et langvarigt driftstop hos Måbjergværket
Maabjerg BioEnergy afbrænder lige nu cirka 100.000 kubikmeter biogas hver uge på anlægget mellem Holstebro og Struer. Normalt skulle biogassen ellers sendes over til kraftvarmeværket Måbjergværket, som ligger på nabogrunden, men værket er desværre ramt af et driftstop. Og så må biogasanlægget tænde for faklen og afbrænde den overskydende biogas.

Måbjergværkets gasturbine har været ude af drift siden starten af maj, og på et bestyrelsesmøde i Maabjerg BioEnergy onsdag blev det foreløbige tab af indtægter opgjort til cirka tre millioner kroner.

Direktør Knud Schousboe, Maabjerg BioEnergy, forventer, at situationen er normaliseret omkring uge 28.

- Det er en rigtig ærgerlig situation, for anlægget har kørt fantastisk godt i år. Og lige nu ligger produktionen faktisk fem til ti procent over budgetmålene, og vores egne gasmotorer snurrer lystigt, så det er selvfølgelig træls, at vi ikke kan komme af med biogassen til Måbjergværket, siger Knud Schousboe.

Reservedele lader vente på sig
Det skulle ellers blot have været en rutinemæssig vedligeholdelse af gasturbinen - en operation, som normalt ville være overstået på et par uger - men så gik der noget galt.

- Der var problemer med nogle reservedele, som kom fra Sydamerika. Man venter på at få nye dele hjem til turbinen. Det er et hændeligt uheld, lige som når bilen er på værksted, og mekanikeren ringer og siger, at han desværre har fået de forkerte reservedele tilsendt. Det tager længere tid, men her koster det desværre rigtig mange penge at vente på reparationen, siger Knud Schousboe.

Påvirker ikke el og fjernvarmeforsyningen
Forsyning af el og fjernvarme er upåvirket af situationen, fordi Måbjergværket har rigelig kapacitet - især her om sommeren, hvor der er lukket for radiatorerne. Og afbrændingen af biogas er helt ufarlig.

- Et biogasanlæg er en kompliceret biologisk proces, så man kan ikke bare tænde og slukke. Vi modtager desuden kontinuerligt store mængder biomasse fra både renseanlæg, landbruget og fødevareindustrien, så vi kan ikke bare låse døren i ti uger, for så får de jo et lagerproblem. Så vi fortsætter produktionen, hvor af størstedelen i øvrigt går til Vinderup Varmeværk, som kører helt normalt. Vi håber, at situationen snart er normal igen, siger Knud Schousboe.

Nedjusterer forventningerne til 2014
Driftstoppet betyder, at Maabjerg BioEnergy må nedjustere sine forventninger om at opnå et "nul-resultat" for 2014. I stedet er der udsigt til et underskud på driften på op til tre millioner kroner, som tages af egenkapitalen.

- Vi har fået en lidt hård fødsel, men vi er trods alt kun lige begyndt, og der er mange år endnu til at tjene investeringen hjem igen. Det ser vi fortsat meget optimistisk på, især fordi anlægget kører så godt, som det gør lige nu, siger Knud Schousboe.

Leverancen af biogas til Måbjergværket forventes genoptaget i uge 28.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.485