23948sdkhjf

Minister blåstempler dansk-hollandsk milliard-kabel

Klima-, energi- og bygningsministeren har nu godkendt investeringen i det såkaldte Cobra-kabel, som danske Energinet.dk og hollandske TenneT vil etablere i mellem Danmark og Holland.
Det oplyser Energinet.dk på sin hjemmeside.

Der er tale om et jævnstrøms søkabel, som skal forbinde elnettene i de to lande. Og med ministerens godkendelse af investeringen, er realiseringen af den 700 MW store kabelforbindelse et skridt nærmere. Cobra-projektet mangler dog stadig den endelige hollandske godkendelse. Først når begge lande har godkendt projektet kan selskaberne begynde anlægsprojektet med udbud på blandt andet kabel, omformere og bygninger.

- Ministerens godkendelse er en vigtig milepæl for projektet, siger Dorthe Vinther, udviklingsdirektør i Energinet.dk på hjemmesiden, og peger på, at et Cobra-projektet er godt for samfundsøkonomien i begge lande:

- I Danmark er det en god forretning for kraftværker, kraftvarmeværker, vindmølleejere og andre elproducenter, som får mulighed for at eksportere mere strøm. Danmark får endnu en forbindelse til et naboland og kan importere strøm, når vindmøllerne står stille herhjemme, ligesom Holland kan købe strøm fra os, når vi har rigeligt med energi herhjemme.

Inden spaden kan stikkes i jorden, skal også Naturstyrelsen give tilladelse. Projektet er underlagt VVM-pligt, og tilsvarende skal kabelruten godkendes i både Tyskland og Holland. Endelig er det en forudsætning, at de forhandlede priser ligger inden for rammerne af ministerens godkendelse, hvilket først står klart ved udgangen af 2015, skriver Energinet.dk.

Energinet.dk og TenneT deler udgifterne til Cobra-forbindelsen, som kan være i drift fra 2019. Desuden vil EU støtte projektet med 86,5 millioner euro svarende til godt 645 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093