23948sdkhjf

Historisk gasaftale mellem Kina og Rusland presser EU

Rusland skal i de næste 30 år forsyne Kina med 38 mia. kubikmeter gas om året. Denne nye aftale presser EU, lyder det fra Dansk Energi.
Onsdag overværede Ruslands præsident Vladimir Putin og hans kinesiske kollega Xi Jinping underskrivelsen af den historiske aftale mellem det statskontrollerede russiske gasselskab Gazprom og Kinas nationale energiselskab CNPC, oplyser Fyens.dk.

Aftalen åbner et nyt stort marked for Rusland og beviser overfor USA og EU, at Rusland stadig har allierede. Det sætter EUs sanktioner under pres.

38 mia. kubikmeter naturgas
Den historiske kontrakt indebærer, at Rusland i de kommende tre årtier skal forsyne Kina med 38 mia. kubikmeter gas om året og har en værdi på over 400 mia. dollars, over 2177 mia. kr. Gazprom afviser dog at oplyse, hvilke priser der er opnået enighed om.

En ny gasrørledning skal forbinde de sibiriske gasfelter med de store byer og forbrugscentre nær Kinas kystlinje.

Formålet med indgåelse af kontrakten og Putins besøg i Kina er at vise, at Rusland stadig har allierede – netop på et tidspunkt hvor USA og EU tager afstand fra Rusland på grund af konflikten i Ukraine.

Dansk Energi: Øger presset
Hos Dansk Energi siger vicedirektør Anders Stouge at aftalen ville være indgået under alle omstændigheder, og at det er udtryk for en langsigtet strategi. Alligevel øger aftalen presset på EU og EU-landenes sanktioner mod Rusland.

- Men den underskrives midt under krisen omkring Ukraine, hvilket understreger, at EU-landenes sanktioner mod Rusland på sigt er af mindre betydning, når Moskva nu har store perspektiver for afsætning af gas og olie i mod øst, siger han til Fyens.dk.

Andres Stouge efterlyser en række konkrete handlinger, som binder EU-landene til at bruge mindre energi og implementere mere vedvarende energi, såfremt man ønsker at sætte tommelskruerne på over for Rusland.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079