23948sdkhjf

Fire projektår med fokus på solen

I fire år har SunRise-PV projektet under Mads Clausen Instituttet sat fokus på forskning og udvikling af solcellerelaterede teknologier i Region Syddanmark. Projektperioden er slut, men helt nye solcelleprodukter, udviklet af områdets virksomheder, har set dagens sollys og blandt dem er nye revolutionerende teknologier.
Nye idéer til at vinkle solcellepaneler efter solen, nye målesystemer til undersøgelse af installerede solcellepaneler, nye solcelledrevne bøjer til brug i oceanografisk forskning, samt optimering af meget store solcelleanlæg. Alle de nye idéer til innovative solcellerelaterede produkter spænder vidt, og med SunRise har de deltagende virksomheder i projektet haft gode muligheder og rammer til at teste, udvikle og formidle produkter og viden omkring solceller.

Kasper Paasch, projektleder for SunRise, glæder sig over den entusiasme projektets partnere har bidraget med og ikke mindst de opnåede resultater.

-Meningen med Sunrise var netop at styrke samarbejdet mellem industri og universitetet med fokus på solcelleteknologi og der er udviklet rigtig mange gode tiltag inden for PV, Photo Voltaic, i de forløbne år. Danfoss Solar Inverters har som resultat af deres forskning bl.a. udviklet en enhed, som øger levetiden for tyndfilms-paneler betydeligt, samt undersøgt nye teknologier der kan revolutionere solcelle-invertere om få år. Linak har udviklet et avanceret styresystem til deres motorer, som muliggør at man kan lade solcellerne følge solens gang hen over himlen, fortæller Kasper Paasch.

Solceller på havet og et nyt testssystem
Syddansk Universitet Erhverv har arbejdet videre med patentansøgninger på to af de idéer der er født i SunRise projektet. Et mobilt lyspanel til test/kontrol af monterede solpaneler, og en solcelledrevet autonom bøje til havmålinger, som selv kan navigere uden bevægelige dele udenpå. Begge opfindelser søges nu kommercialiseret.

Solceller i kælderen
Viden- og kulturcenteret Alsion har fungeret som ramme for projektgruppen, og solen har sågar skinnet helt ned i Alsions mørke kælderrum. I kraft af Sunrise er der indrettet et powerlab, hvor der er installeret bl.a. en solcellesimulator med en samlet ækvivalent kapacitet på 32 kW, samt div. andet effektudstyr, termisk kamera mv.

Sunrise projektet har afholdt to afsluttende åbne arrangementer, et i Sønderborg d. 11. april, hvor fokus var på de tekniske aspekter og resultater, og ét i Kolding d. 28. april, hvor fokus var på bygningsintegration (BIPV, Building Integrated Photo Voltaic).

Kilde: ProjectZero

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078