23948sdkhjf

Nyt pilot-projekt skal fremme dansk teknologi-eksport

Høj risiko skal fjernes som stopklods for dansk energi- og miljøeksport til de tidligere sovjetrepublikker. EKF og Grundfos går sammen i pilotprojekt i Usbekistan.
- Til trods for den aktuelle uro er potentialet for danske energi- og miljøløsninger nærmest ubegrænset i Rusland og de øvrige tidligere sovjetrepublikker. Alligevel har det længe været vanskelige markeder at få hul på, lyder det fra Eksport Kredit Fonden, EKF.

En stor udfordring er i følge EKF, at de offentlige forsyningsselskaber i østlandene skal levere vand, varme og el og til forbrugerne, men ikke nødvendigvis give store overskud. De passer derfor ikke ind i de almindelige kredit-modeller for virksomheder, og derfor får selskaberne ofte nej til lån og kreditter - og så får de danske virksomheder ingen ordrer.

For at løse den gordiske knude har EKF søsat et pilotprojekt, som kreditvurderer projekter op til 25 millioner efter en særlig metode, som fokuserer mere på de politiske rammebetingelser og mindre på de rå nøgletal.

Modellen vil kunne bruges af en lang række danske eksportører og rådgivende ingeniører indenfor blandt andet energi, fjernvarme og spildevand.

Første ordre på plads
EKF har netop udstedt den første garanti efter den nye metode. Grundfos skal over fem år levere og installere mere end 200 vand- og spildevandspumper med tilhørende kontrolpaneler for et offentligt ejet vandforsyningsselskab i Usbekistan. Hvis den usbekiske kunde ikke betaler Grundfos som aftalt, så gør EKF.

Samlet er der tale om en ordre på mere end 20 millioner kroner. Forbedringerne af vandforsyningen vil give massive besparelser i vandforbruget i en by på cirka 2,5 millioner mennesker.
Læs mere om: EKF
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078