23948sdkhjf

Gigant på besøg hos Bladt

Når specialfartøjet Innovation den 9. februar lægger til ved projektkajen ud for Bladt Industries, er det et af de største specialfartøjer, som nogen sinde har anløbet Aalborg Havn.
Innovation er udviklet til at laste, transportere og installere vindmøllefundamenter, og de fire ”tårne”, som under sejlads rager højt op over dækket, vil under installationsarbejdet i Nordsøen fungere som ben på havbunden i op til 50 meter dybde. Innovation er jacked up på de fire ben under lastning i Aalborg.

Det første anløb i Aalborg vil blive fulgt op af yderligere seks, inden alle 35 fundamenter fra Bladt Industries til Dong Energy’s vindmøllepark med 6 MW vindmøller på Westermost Rough er på plads i den engelske del af Nordsøen. Med en diameter på ca. 6,5 meter er monopælefundamenterne de hidtil største fra Bladt Industries, men der er allerede opgaver med endnu større dimensioner i ordrebogen.

Innovation har en lastekapacitet på 8.000 ton, og fartøjets kran kan løfte op til 1.500 ton. Lastningen finder sted fra Aalborg Havns projektkaj, som i november 2013 blev udvidet med endnu 5.000 kvadratmeter sværgodsrampe med en bæreevne på 44 ton pr. kvadratmeter. Begge ramper er af havnen lejet ud til Bladt Industries, der inden for det seneste årti har levereret over 1.000 offshore møllefundamenter.

Dong Energy er ejer af den kommende vindmøllepark på Westermost Rough og står også bag fragten fra Aalborg. Innovation, som er et fartøj med betegnelsen ”Heavy-lift jack-up Vessel”, ejes af det tyske HGO InfraSea/GeoSea og havde sin første opgave i Nordsøen i november 2012.

- Fundamenterne til havvindmøller bliver stadig større i takt med væksten i havvindmøllernes kapacitet, og jeg er overbevist om, at det, så længe Bladt Industries holder til her, ikke er sidste gang, et fartøj af Innovation’s størrelse og funktion anløber Aalborg Havn, siger administrerende direktør hos Bladt Industries, Peter Rindebæk.

- For Aalborg Havn er specialfartøjets foreløbigt syv planlagte anløb en bekræftelse på, at Aalborg Havn er klar til at håndtere større og mere komplekse konstruktioner end tidligere. Med den nyeste sværgodsrampe har vi i Østhavnen nu 10.000 kvadratmeter forstærket rampekapacitet. Ingen anden dansk havn kan tilbyde tilsvarende, kajnære faciliteter. Etableringen er et klart signal om, at havnen vil foretage de nødvendige investeringer for at tiltrække projekter med lastning eller losning af gods i dimensioner, som stiller ekstraordinære krav til rampernes og kajens bæreevne, siger havnekaptajn Peter J. Petersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.735