23948sdkhjf

Vindudvikler vil bygge vindparker billigere gennem ’åben dør’

European Energy udfordrer nu prisen på havvind. Men den samme ordning, der gør det muligt at sætte vindparker op til en lavere pris, giver denne type projekter en ekstra omkostning.
Europan Energy planlægger lige nu at bygge en 300MW vindmøllepark på havet syd for Omø. Og ved at benytte den såkaldte ’åben dør’-ansøgning, mener virksomheden at kunne bygge parken markant billigere end de vindparker, der opføres i dag. Det skriver Berlingske Business.

De store havvindmølleprojekter fordeles normalt gennem udbud, men med ’åben dør’-ansøgningen kan virksomheder som European Energy bygge vindparker, hvor projekterne ikke er underlagt den samme kontrol, som ved udbud. Til gengæld er den statslige støtte betydeligt lavere. European Energy mener imidlertid i følge Berlingske Business, at de gennem denne ordning kan bygge markant billigere vindparker. Men paradoksalt nok giver netop denne model virksomheden ekstra omkostninger, når strømmen fra vindmøllerne skal kobles til elnettet.

Ved havmølleprojekter, der har været igennem udbud, betaler staten via Energinet.dk for den transformer, der skal lede strømmen fra møllerne ud i elnettet. Det samme er ikke tilfældet ved ’åben dør’-projekter. Og det er problematisk, mener European Energy, der for at kunne bygge parkerne, så billigt, som de melder ud, må skære alle omkostninger ind til benet.

Men set med Klima-, energi- og bygningsministerens øjne giver det god mening, at projekter, der ikke har været i udbud, selv skal afholde udgifterne til transformere.

- Hvis man indførte den model, at elforbrugerne betaler for nettilslutning ved større »åben dør« -parker, påfører man elforbrugerne en ukendt ekstraregning, og de, der vælger placering, har ingen tilskyndelse til at minimere tilslutningsomkostningerne, har Martin Lidegaard ifølge Berlingske Business forklaret i forbindelse med, at European Energy har haft fortræde for ministeren.

Derfor har der ifølge ministeren ikke været politisk grundlag for at yde ekstra tilskud til ’åben dør -ansøgninger på havet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079