23948sdkhjf

Ny milliardaftale om klimainvesteringer

Tre pensionsselskaber, Dansk Vækstkapital og IFU skyder tilsammen 1,2 mia. kr. i Klimainvesteringsfonden, der forventes at medvirke til investeringer for 8 – 9 mia. kr. i udviklings- og vækstlande.
I et nyt banebrydende offentligt/privat samarbejde har en de tre pensionsselskaber PensionDanmark, PKA og Pædagogernes Pensionskasse sammen med Dansk Vækstkapital og IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande – indgået en milliardaftale, der skal skabe grøn vækst i udviklingslande og bidrage til at nå målet fra klimatopmødet i København i 2009 om mobilisering af 100 milliarder USD årligt fra 2020 til klimainvesteringer i udviklingslande.

Danmark har derved lagt sig i spidsen for arbejdet med at mobilisere klimafinansiering, der er afgørende for at sikre den nødvendige grønne omstilling i udviklingslandene og reducere den globale opvarmning. Det skriver IFU i en pressemeddelelse.

Den nye aftale indebærer, at de institutionelle investorer, staten og IFU indskyder 1,2 mia. kr. i klimainvesteringsfonden med forventning om yderligere 200 mio. kr. fra institutionelle investorer, således at fonden når op på 1,4 mia. kr.

Skal fremme salget af dansk klimateknologi
Fonden skal via projektinvesteringer i udviklings- og vækstlande bidrage til at reducere den globale opvarmning og fremme salget af dansk klimateknologi. Klimainvesteringsfonden skal desuden sikre investorerne et konkurrencedygtigt afkast, der årligt forventes at udgøre 12 procent af den indskudte kapital.

De 1,2 mia. kr. består af udviklingsmidler (275 mio. kr.), IFU’s midler (250 mio. kr.) samt midler fra institutionelle investorer (foreløbigt 675 mio. kr.). Da Klimainvesteringsfonden kun bidrager med en del af den samlede projektfinansiering i de enkelte projekter, forventes den samlede investering derfor at blive i størrelsesordenen 8 - 9 mia. kr.

Det er forventningen, at Klimainvesteringsfonden kan bidrage til, at mindre og mellemstore danske virksomheder kan få adgang til nye lande og markeder enten direkte eller som underleverandører til større klimaprojekter.

Klimainvesteringsfonden kan investere i projekter, der direkte eller indirekte medvirker til at reducere udledningen af drivhusgasser, og i alle såkaldte DAC-lande. Geografisk dækker fonden dermed stort set samtlige lande i Latinamerika og Afrika, hovedparten af landene i Asien og nogle få lande i Europa.

IFU, der i samarbejde med dansk erhvervsliv har investeret i 800 projekter i 85 udviklingslande, er fund manager for Klimainvesteringsfonden.

- Jeg er stolt af, at vi i dag kan præsentere en aftale med en række private investorer. Hvis vi skal nå målet om at mobilisere 100 milliarder USD årligt fra 2020, er det helt afgørende, at vi får den private sektor engageret i klimadagsordenen. Med dette initiativ går Danmark forrest i forhold til at støtte grøn omstilling i udviklingslandene, hvilket kan bidrage til at reducere den globale opvarmning og forhåbentlig være en inspiration for andre, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079