23948sdkhjf

Industrien sukker efter flere ingeniører

Flere danske industrisektorer har nu så meget gang i hjulene, at flaskehalse i stigende grad er et problem, der forsinker eller hindrer den mulighed for dansk insourcing, som erhvervsliv og politikere ellers sukker efter.
Væksten hos danske industrivirksomheder hæmmes i stigende grad af manglen på ingeniører og særligt produktionsingeniører. Så alvorlig og kontant er meldingen nu fra flere sider, og situationen forværres i 2014, hvor væksten for alvor tegner positivt.

Nye tal fra Ingeniørforeningen IDA viser, at den aktuelle ledighed for produktionsingeniører på landsplan er på 3,7 procent. Det svarer til, at kun 120 produktionsingeniører på landsplan går ledige, og det er tæt på fuld beskæftigelse, hvis man fraregner arbejdstagere, som befinder sig imellem to jobs.

Især i Nordjylland er ramt
Situationen er særlig alvorlig i Nordjylland, hvor ledigheden kun er 3,3 procent. Det svarer til, at kun syv produktionsingeniører går ledige, og det er langt fra nok til at dække den stigende efterspørgsel, konstaterer en af branchens erfarne headhuntere:

- Flaskehalse inden for ingeniørområdet er blevet et hverdagsfænomen inden for flere specialiserede områder, og det er jo grotesk på et tidspunkt, hvor alle har fornemmelsen af en høj arbejdsløshed. Derfor er det svært at vinde lydhørhed over for problemet, der i stigende grad hæmmer væksten hos danske produktionsvirksomheder. Danske produktionsvirksomheder er jo blevet nedprioriteret i en årrække, hvor outsourcing har været et mantra, men det er glædeligvis ved at vende, forklarer direktør Flemming Qvist fra Qvist Executive Search og fortsætter:

- Konkret skal vi fra sag til sag tænke meget kreativt for at rekruttere de ønskede medarbejdere. Og det er ikke bare en udfordring i Nordjylland – det gælder over hele landet.

Flaskehalse findes særligt på energiområdet
Flaskehalsene er ikke overraskende mest markante inden for de områder, der lige nu oplever mest vækst. I Nordjylland gælder det særligt energiområdet, hvor eksempelvis offshore-området oplever betydelige vækstrater. Brancheorganisationen Hub North, der har godt 200 medlemsvirksomheder inden for vind og offshore, bekræfter tendensen:

- De største virksomheder inden for vind og offshore ansætter massivt i øjeblikket. Nogle af de største virksomheder i Aalborg målt på antal ansatte er i dag Siemens Wind Power og Bladt Industries, der er beskæftiget med henholdsvis produktion af vindmøllevinger og offshorefundamenter til vindmølleindustrien, og alene i de to virksomheder er der på bare et halvt år ansat op imod 500 medarbejdere, forklarer projektleder Henrik Wadmann og fortsætter:

- Det er glædeligvis medarbejdere på alle niveauer, der ansættes, men vi hører særligt om rekrutteringsproblemer, når det handler om produktionsingeniører.

Manglende arbejdskraft må ikke bremse insourcing
Flemming Qvist bemærker supplerende, at insourcing er blevet et varmt emne flere steder i industrien, og det er en udvikling, der helst ikke skal bremses af mangel på kvalificeret arbejdskraft:

- Det er jo ikke hensigtsmæssigt, at vi har virksomheder, der gerne vil trække produktion og dermed arbejdspladser tilbage til Danmark, som bremses af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er en udfordring, vi bør tage meget alvorligt, for jeg er bange for, at vi kun har set begyndelsen på flaskehalse inden for nogle af de brancher, som vi måske allerhelst vil have tilbage til Danmark, slutter han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219