23948sdkhjf

Nyt grønt samarbejde sikrer stort biogasanlæg på Fyn

Et samarbejde mellem Bionaturgas Danmark, Fjernvarme Fyn og den landmandsejede leverandørforening Faaborg-Midtfyn Biogas sikrer nu realiseringen af et nyt, stort biogasanlæg på Fyn.
Bionaturgas Danmark, datterselskab i Naturgas Fyn A/S, Fjernvarme Fyn A/S og Faaborg-Midtfyn Biogas A.m.b.a. har ved årets start indgået aftale om at realisere et biogasanlæg på Midtfyn. Anlægget forventes etableret ved Heden vest for Ringe og skal årligt aftage og behandle ca. 285.000 ton husdyrgødning samt ca. 75.000 ton øvrig biomasse.

Biogassen vil blive opgraderet til naturgaskvalitet og sendt ud til forbrugerne via naturgasnettet og hermed altså også til Fjernvarme Fyn, som vil aftage en andel af biogassen i sit spids- og reservelastanlæg.

Biogasanlægget, der har opnået tilsagn om tilskud på cirka 40 mio. kr. fra regeringens meget søgte biogaspulje, forventes påbegyndt allerede i foråret 2014.

Vigtigt grønt samarbejde
Naturgas Fyn får via sit datterselskab den bestemmende ejerandel i det nystiftede selskab Bionaturgas Midtfyn A/S. Naturgasselskabet er allerede engageret i en række biogasanlæg og -projekter i det jyske, og koncernens adm. direktør Ole Hvelplund ser frem til også at sikre et lokalt forankret projekt.

- Vi har fra Naturgas Fyn gennem en årrække haft en klar strategi om at deltage aktivt i udviklingen af bio-gassektoren i Danmark. Vi er derfor glade for nu også at kunne etablere et biogasanlæg her på Fyn, hvor vi kommer fra, og samtidig sikre grøn gas til vores kunder i hele landet. Bionaturgas Midtfyn har en engageret leverandørforening bag sig, der stædigt har arbejdet på en realisering af dette spændende projekt – den ser vi frem til at samarbejde med. Og så glæder vi os også over det vigtige samarbejde med Fjernvarme Fyn. Vi mødes ellers oftest i en kamp om de samme varmekunder. Her beviser vi, at vi også kan arbejde sammen om vores fælles grønne fremtid, siger han.

Det fynske potentiale udnyttes
Faaborg-Midtfyn Kommunes klimaudvalg anbefalede tilbage i 2009 at etablere et biogasanlæg i kommunen. En gruppe landmænd udarbejdede et forprojekt og stiftede i efteråret 2009 Faaborg-Midtfyn Biogas A.m.b.a. Selskabet opnåede i 2012 tilsagn om anlægsstøtte til projektet og valgte i starten af 2013 at indgå et samarbejde med Fjernvarme Fyn med henblik på at få etableret anlægget.

Etableringsfasen er nu nært forestående, og parterne har taget kontakt til Bionaturgas Danmark under Na-turgas Fyn, der er engageret i andre, tilsvarende biogasanlæg, for den endelige realisering af projektet. For Fjernvarme Fyn er det vigtigste, at det lykkes at udnytte det grønne fynske potentiale.

- Vi har arbejdet målrettet på at realisere planerne om et stort biogasanlæg i Faaborg-Midtfyn, og vi glæder os nu over, at vi med samarbejdet med Naturgas Fyn kan sikre et godt afsæt for de nye projekter, der er i støbeskeen. Vi er meget tilfredse med at være en del af dette nye grønne partnerskab, og mener at vi ved at gå sammen kan opnå flere synergifordele, lyder det fra Fjernvarme Fyn.

Bedre vilkår for landbrug – og naboer
Hos leverandørerne til det nye anlæg er der naturligvis også stor glæde.

- Planerne om et anlæg på Midtfyn har været mange år undervejs og har været drevet af ønsket om at begrænse belastningen af miljøet lokalt. Når vores husdyrgødning behandles i biogasanlægget, får vi et langt bedre gødningsprodukt retur, og vi reducerer samtidig udledningen af CO2, kvælstof og metan. Oveni det kan vi spare vores naboer for de lugtgener, der traditionelt er forbundet med spredning af gylle på markerne og sandsynligvis også skabe en række nye, grønne arbejdspladser i kommunen. Det er en stor gevinst, at anlægget nu realiseres, siger formand for leverandørerne Jens Jacobsen.

Ud over en gevinst for omgivelser og miljø anslås det, at partnerskabet i etableringsfasen kan generere op mod 80 årsstillinger og cirka 10 lokale fuldtidsstillinger, når anlægget er i drift.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08