23948sdkhjf

Pillesmuld kan sagtens bruges i stedet for træpiller til opvarmning

Sådan lyder konklusionen på et forsøg med en ny industrikedel fra østrigske ETA, som en fynsk friskole har gennemført i samarbejde med BG Biovarme. Friskolen kan se frem til en årlig besparelse på 50.000 kr.
På Frøbjerg-Orte Friskole i Aarup på Fyn har man fundet en ny anvendelse af det billige restprodukt pillesmuld. Et 10-dages forsøg, som blev gennemført i slutningen 2013 i samarbejde med BG Biovarme ApS, dokumenterer, at pillesmuldet kan bruges i stedet for træpiller til opvarmning. Det oplyser BG Biovarme i en pressemeddelelse

- Pillesmuldet støver lidt mere end træpillerne ved indblæsning og afbrænding, men ellers er der ingen forskel. Tallene fra forsøget ser lovende ud, så vi forventer at kunne fyre op med pillesmuld fremover, fortæller Erik Bjernemose, skolebestyrelsesmedlem på Frøbjerg-Orte Friskole.

Industrikedel med nyudviklet styring
Årsagen til de lovende resultater er friskolens investering i en ny 130 kW industrikedel fra østrigske ETA. Kedlens styring gør, at afbrændingen kan reguleres langt mere præcist, end hvad der hidtil har været muligt. Parametre som f.eks. røggastemperatur og iltprocent kan dermed tilpasses nøjagtigt til brændslets egenskaber.

- Den unikke styring gør, at kedlen kan køre på alt med brændværdi. Forsøget på friskolen dokumenterer, at pillesmuld sagtens kan lade sig gøre, og ETA laver lige nu nogle meget lovende forsøg med elefantgræs og biopil. Kedlen er derfor en sikker investering, uanset hvilke biobrændsler der fremover vinder frem, forklarer Kent Kristiansen, der varetager salg og rådgivning om ETA-kedler i BG Biovarme ApS.

Færre udgifter til drift og service
Kedlens styring er samtidig koblet på internettet, så BG Biovarme ApS centralt fra hovedsædet i Odense kan regulere parametrene, imens kedlen er i drift. På den måde sparer friskolen tid og ressourcer på driften af kedlen, ligesom behovet for service falder, da der hurtigt kan gribes ind, hvis kedlen ikke kører optimalt.

- I forhold til sammenlignelige kvalitetskedler er der ingen tvivl om, at ETA-kedlen er simplere og nemmere at arbejde med. Min fornemmelse baseret på forsøget er også, at den er mere driftsikker. Vi regner bestemt ikke med at blive kaldt ud til service lige foreløbig, lyder det fra Johnny Hansen, indehaver af Vantinge VVS, som har installeret den nye kedel på friskolen og foretog målinger af kedlen undervejs i forsøget.

Beregninger foretaget af BG Biovarme ApS på baggrund af forsøget viser, at friskolen årligt kan spare ca. 50.000 kr. ved at bruge pillesmuld frem for træpiller til opvarmning, da pillesmuldet kun koster det halve af træpillerne og har ca. samme brændværdi.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078