23948sdkhjf

- Dansk mølledominans kan true markedet

Vi skal samarbejde bedre med udlandet, hvis vi ikke skal risikere, at opbakningen til havvindmøller forsvinder, mener Offshoreenergy.dk
Det kunne ligne den største danske triumf i England siden vikingetiden, da verdens største havvindmøllepark London Array i juli 2013 blev indviet af den britiske premierminister David Cameron.

Den 630 megawatt stærke vindmøllepark, som er rejst i bugten ud for Themsens udmunding i Nordsøen, kom i hvert fald dansk offshore-industri til gode. Den 17 milliarder kroner dyre havvindmøllepark blev i meget stor stil opført med danske hænder.

- Men at rejse ud og tage al eksporten og rejse hjem med alle pengene igen - det er faktisk ikke nogen farbar vej, siger Morten Basse Jensen, divisionsdirektør i videnscentret Offshoreenergy.dk.

Han beretter, hvordan 90 procent af pengene til London Array blev opsuget af ikke-britiske forsyningskæder, som løb med opgaverne og arbejdspladserne. Deriblandt en stor andel til Danmark.

For eksempel var det Bladt Industries i Aalborg, som løb med 175 overgangsstykker, som er monteret mellem mølletårne og fundament. Britisk erhvervsliv rasede.

- Og det vakte jo en vis opmærksomhed i Downing Street, bemærker Morten Basse Jensen.

Det vakte for eksempel vrede i britisk erhvervsliv, da den britiske finansminister Alistair Darling udtalte, at investeringerne i grøn energi skabte britiske arbejdspladser, selv om kun en tiendedel af arbejdet blev udført af briter.

Derfor kan London Array vise sig at blive en farlig triumf for dansk offshore-vindmølleindustri. Fordi hele branchen er styret af politisk vilje.

- For når politikerne i et land betaler for opførelsen, så forventer befolkningerne, at pengene skaber nationale arbejdspladser. Hvis den støtte bortfalder sammen med opbakningen, så risikerer vi, at markedet forsvinder i havet.

Derfor advarer han mod, at fremtidens gigantprojekter bliver lige så danske som London Array, og han advarer mod, at danske mølleprojekter bliver rene danske projekter.

- Vi skal være langt bedre til samarbejde internationalt. Vi skal lægge flere ordre i udlandet, og så skal danske virksomheder rejse ud og samarbejde med lokale virksomheder, som ikke har samme kompetencer og niveau af erfaring, som os, siger han.

Og gør vi ikke det, risikerer det at bide dansk industri bagfra, og derfor skal den danske industri blive mere international og samarbejde på tværs af nordeuropæiske landegrænser.

- Risikoen er jo, at markedet forsvinder. Så det er langt bedre at få en lille bid af en stor kage, end det er at få en stor bid af ingen kage, siger Morten Basse Jensen.

Artiklen er en del af temaet Offshore.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095