23948sdkhjf

Brix & Kamp skal skabe bioeventyr i Vestrusland

Selv præsident Putin er orienteret, når nordjyske energiingeniører skal omstille fra fossilt til biobrændsel i russisk region.
Energiingeniørerne hos Brix & Kamp øjner nu et eventyr for op imod 100 millioner kroner i de næste 10 år.

Det nordjyske ingeniørfirma har fået foden indenfor i Rusland i en af de særlige frie økonomiske zoner, hvor importvarer er fritaget for moms og afgifter i 10 år.

Moglino, hedder zonen, som er en erhvervspark, der er ved at skyde op få kilometer uden for Pskov - en by med 200.000 indbyggere og tæt på grænsen til Estland og Letland.

Moglino ligner egentlig blot et hvilket som helst industriområde, som støder op imod en by, men netop Moglino er en frizone, som den føderale regering har givet særlige privilegier for at åbne for særlige eksperimenter med internationale erhvervsforbindelser og for at tiltrække udenlandske investeringer,

Og den zone er nu blevet en indgang til Rusland for det nordjyske ingeniørfirma Brix & Kamp, som er på vej til at skabe eventyr. Brix & Kamp og søsterselskabet Dansk Energiteknologi skal nu hjælpe den vestrussiske region med at omstille sig fra fossile energikilder til biobrændsel.

- Det er stadig i sin vorden, men fra 2014 regner vi med at omsætte for cirka 10 millioner kroner om året i Rusland, siger Hans Christensen, leder af Brix & Kamp Energi og Dansk Energiteknologi.

Masser af skov ved Pskov
Efterhånden som priserne på kul, gas og olie stiger, fordi statsstøtten til disse energikilder mindskes i disse år, så bliver biomasse prismæssigt en stadig mere konkurrencedygtig energikilde i Rusland.

Og russerne har en udtømmelig reserve af biomasse, som hele tiden vokser i de endeløse skove, som især findes i den vestlige del af Rusland og omkring erhvervszonen Moglino.

- Hvis man ikke fælder træerne hele tiden, så gror Rusland jo nærmest til i træer, siger Hans Christensen.

I Pskov-regionen og i Rusland i øvrigt finder man det også interessant, at man kan beskæftige en masse lokale og udvinde energien lokalt ved at fælde træer og brænde dem af, i stedet for at hente fossile energikilder langvejsfra.

Brix & Kamp skal med søstervirksomheden Dansk Energiteknologi opbygge en regional biobrændselsforsyning helt fra bunden og følge projektet helt ud til fingerspidserne. Og Brix & Kamp måtte endda sige nej til et tilbud om at gå den yderste vej i processen.

- Vi blev endda også tilbudt at administrere det hele og sende energiregninger ud til kunderne, men der sagde vi fra, siger Hans Christensen.

Selve præsidenten er orienteret
Projektet har foreløbig skabt ordrer til danske underleverandører i fremstillingsindustrien. Danstoker i Herning producerer kedlerne, mens Justsen Energiteknik i Aarhus har fået ordre på fyringsanlæg og filteranlæg.

Og russerne mener det så alvorligt, at selv den russiske præsident Vladimir Putin nu kender Brix & Kamp.

Da Pskov-regionens guvenør Andrei Turchak søndag holdt møde med præsidenten, blev det danske ingeniørfirma fremhævet som den første udenlandske virksomhed, der har slået sig ned i Moglino.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.111