23948sdkhjf

Matematik skal omsættes til mere olie

Et ambitiøst dansk forskningsprojekt vil kunne forudsige flowet i oliebrønde og dermed øge indvindingen fra oliereservoirer.
Lykkes projektet, vil potentialet for olieindvinding fra de danske felter stige betragteligt, og der vil samtidig udvikles unikke produkter for to danske virksomheder til det globale oliemarked. Projektet, der er blevet døbt OPTION, bliver nu skudt i gang med en bevilling på 14 mio. kroner fra Højteknologifonden og et samlet budget på 29 mio. kroner. Det skriver Højteknologifonden i en pressemeddelelse.

For at kunne tage de afgørende strategiske beslutninger i olieproduktionen skal ekstremt mange faktorer tages i betragtning. Så mange, at yderst avancerede modeller og teknologier er altafgørende for tilnærmelsesvist at kunne håndtere dem på hvert enkelt led i produktionskæden. De store udfordringer opstår, når disse højt specialiserede modeller skal integreres og give samlede løsninger for et helt reservoir med mange brønde. På grund af kompleksiteten har dette indtil videre ikke været muligt, hvilket hver dag resulterer i tabt indvinding af olie.

I dette projekt kombineres helt nye videnskabelige gennembrud inden for matematisk håndtering af usikkerhed og optimering i komplekse sammenhænge med avancerede endnu ikke færdigudviklede industrielle teknologier og koncepter. Målet er at opnå en ny måde at beskrive strømningen fra reservoiret ind i brøndene så man, med de rette fysiske værktøjer til at regulere de enkelte elementer af de lange vandrette brønde, vil kunne kontrollere produktionen fra et oliereservoir. Oveni kommer en optimering af alle reservoirets brønde.

Kombinerer unikke ekspertiser
Projektparterne er Center for Energiressourcer (CERE) på DTU, Lloyd’s Register Consulting og Welltec A/S, og projektet kombinerer således helt unikt ekspertiser på tværs af alle relevante niveauer og de mange forskellige typer af data fra reservoir til brønd.

- Dette projekt er en utrolig spændende mulighed for umiddelbart at kunne omsætte helt nye videnskabelige indsigter til lovende industrielle produkter. Det giver en helt særlig dimension til forskningen at se resultaterne udvikle sig til gavn for både samfundet og danske industrier, og vi er meget taknemmelige for at Højteknologifonden har valgt at muliggøre dette, siger professor Erling Stenby, leder af CERE-DTU.

- For Welltec vil dette projekt kunne give nogle helt unikke indsigter, der kan forbedre vores brønd-infrastruktur aktiviteter betragteligt. Hvis dette lykkes, og det tror vi på det gør, vil vi kunne opgradere vores kvalifikationsproces betydeligt og samtidig øge troværdigheden omkring vores løsninger, supplerer Niels Falkenberg, CTO i Welltech A/S.

Senior VP, Energy Technology i Lloyd’s Register, Claus Myllerup, ser også store muligheder:

- Vi sætter meget stor pris på, at Højteknologifonden har valgt at støtte vores projekt med DTU og Welltec. Den forskning og udvikling, vi i samarbejde vil udføre inden for rammerne af dette projekt, vil være central for vores evne til at forbedre forudsigelsen af indvindingsgraden og derved assistere vores kunder med at vurdere tiltag, som skal gennemføres for at optimere indvindingen. Projektet vil klart styrke udbygningen af vores danske forretning i det globale marked.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078