23948sdkhjf

Solceller skal gøre Grønland grønnere

Glitrende sne, mange mørke timer og iskoldt vejr. Grønland er ikke det første i tankerne, når snakken falder på solceller. Ikke desto mindre gør danske Verdo nu klar til at installere solceller hos energiselskabet Nukissiorfiit i Nuuk.
Verdo er netop blevet udvalgt til at levere et 17,3 kWp solcelleanlæg til energiselskabet Nukissiorfiit i Nuuk. Anlægget er startskuddet til et pilotprojekt med solenergi på Grønland. Verdo står for hele projekteringen, dimensioneringen og leveringen af det samlede anlæg.

Kontrakten blev underskrevet i slutningen af november, og solcellerne forventes at nå til Grøn-land lige inden juleferien. På den måde kan energiselskabet i Grønland skyde 2014 i gang på grøn vis med vedvarende energi.

Hos Ole Ørndrup, direktør for Verdo Entreprise, er der glæde over udfaldet og opgaven.

- Det glæder mig, at vi blev valgt til at løse en udfordrende og interessant opgave, og jeg synes det er spændende, at vores ekspertise inden for solceller også kan bruges på Grønland. Vores produktspecialister har lavet de udførlige beregninger og er kommet med gode idéer, så vi har kunnet give et konkurrencedygtigt tilbud.

Kan grønlandsk sol det samme?
Det grønlandske energiselskab vil gerne teste solcellernes performance og virkningsgrad under de markant anderledes meteorologiske forhold, der findes på Grønland. Mange kan måske være tilbøjelige til at tro, at solceller ikke kan betale sig på Grønland, hvor der er meget mørkt fra september-marts.

- Et optimalt placeret solcelleanlæg i Nuuk har en årsproduktion på ca. 1.025 kWh/kWp. Et tilsva-rende anlæg i Danmark ligger typisk på ca. 900 kWh/kWp. Dermed er et solcelleanlæg i Grønland, der producerer cirka 14 procent mere end i Danmark, faktisk en rigtig god ide. En kombination af mere solindfald på Grønland, genskin fra sne og is og lave temperaturer gør, at et solcelleanlæg har gode produktionsforhold på Grønland, forklarer produktspecialist, Jess Rowedder, fra Verdo.

På Grønland er der tale om helt andre vindhastigheder end i Danmark. Det har Verdo måttet tage højde for i placeringen og opstillingen af solcellepanelerne og i hele dimensioneringen for at sikre, at solpanelerne ikke bliver revet løs af den stærke blæst, som kan forekomme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078