23948sdkhjf

DI Bioenergi: Tiden er knap for effektive biobrændstoffer i Europa

EU’s energiministre har netop opgivet at nå en fælles holdning til kriterier for biobrændstoffer, og processen ligner nu den, som Parlamentet under store sværdslag var igennem ved afstemningen i september.
Rådet kunne ikke enes om en holdning, og nu ser det sort ud med en forhandlingsløsning inden for en overskuelig tidshorisont. Sådan er forhandlingsprocessen desværre, lyder det fra DI Bioenergi.

- Formandskabets kompromistekst var særdeles mangelfuldt, når det kommer til at skabe et markedstræk for biobrændstoffer fra restprodukter ved ikke at acceptere et iblandingskrav på 2,5 pct. Det skader danske virksomheder, der er førende på det felt. Omvendt er den nærmest permanente venten vi kan se frem til heller ikke holdbar, siger Casper Andersen, sekretariatsleder i DI Bioenergi, Dansk Industris sammenslutning for virksomheder relateret til bioenergi.

Forslaget indeholder forbedringer
Derfor opfordrer DI Bioenergi til, at politikerne fokuserer på de gode ting i forslaget og samtidig overvejer konsekvenserne ved at sige nej.

- Forslaget rummer en række forbedringer set med danske bioenergiaktørers briller. ILUC er udskudt som reguleringsværktøj, hvilket vi er meget glade for. Det er simpelthen et ikke-færdigt værktøj, som vi ikke kan basere lovgivning på. Samtidig hæver forslaget kravet til biobrændstoffernes CO2-fortrængingseffekt fra 30 pct. til 60 pct. i nye anlæg, understreger Casper Andersen.

- Hvis ikke Parlamentet og Rådet finder sammen inden valget skal vi realistisk set ind i 2015, før vi ser en afslutning på forhandlingerne. Så følger implementeringen ind i 2016. Det giver hele værdi- og forsyningskæderne i bioindustrien ufattelig kort tid til rent faktisk at kunne mobilisere de nødvendige investeringer inden 2020. Og vi har slet ingen garanti for, at et kompromis bliver bedre med det nye Parlament, fortsætter Casper Andersen.

Kriterier for fast biomasse på is
- Endelig skal vi huske, at Kommissionen har mølposet arbejdet med kriterier for fast biomasse netop fordi der mangler klarhed om biobrændstofferne. Dem efterspørger el- og varmesektoren kraftigt, for de omstiller i stor stil til biomassebaseret produktion i disse år. Der er altså mere på spil end biobrændstoffer alene, afslutter Casper Andersen fra DI Bioenergi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078