23948sdkhjf

Klumme: Vikingerne bliver nu slået af briterne

Vi gjorde det med vindmøllerne - nu hævner briterne sig på os vikinger i kampen om bølgeenergi.
Deres forspring skyldes bl.a. en massiv investering, der har passeret én milliard kroner, og en fuldstændig manglende nødvendig støtte til bølgeenergi her i Danmark.

Efter at have deltaget i medlemsmødet i Edinburgh den 29 – 30. oktober 2013 i EU Ocean Energy Association indså jeg, at vi danskere, der står i spidsen for vindkraft, nu må vinke farvel til chancen om endnu en førsteplads inden for bølgeenergi.

Lad mig referere noget af hvad klimaministeren Greg Barker UK fortalte i en blændende god tale på 20 minutter. Her blot nogle højdepunkter.

Greg Barker sagde:
- Lad mig understrege de tre vigtigste punkter, jeg vil uddybe her i dag: For det første vil jeg bekræfte den britiske regerings langsigtede politik og forpligtelse over for havenergi. Som direkte resultat af denne politik med de omfattende støtterammer vi har indført, er der gjort store fremskridt i udviklingen her i Storbritannien.

- For det andet må vi ikke glemme det globale kapløb om udvikling af havenergi. Det er en fælles Europæisk opgave. Ved alle sådanne kapløb vil det udfordre vores lederskab. Men at vinde dette kapløb vil medføre globale gevinster og åbne verdensomspændende muligheder for denne sektor.

Man må blive i kapløbet for at vinde.
- For det tredje, men måske det vigtigste af alt, skal man blive i kapløbet for at vinde det. Det vil kræve stærke partnerskaber. Samarbejde er helt afgørende for sektoren for at kunne gå videre til næste fase i udviklingen. Samarbejde mellem regeringer, samarbejde på tværs af Europa, men vigtigst samarbejde på tværs af alle brancher.

- Nogle af jer har før hørt mig tale om min stærke tro på fremtiden inden for havenergi. Vi har konsekvent levet op til dette vores løfte. Men regeringen hjælper også til på tidligere stadier af innovation for at sikre teknologiske fremskridt og tilhørende reduktion af omkostningerne for at hjælpe til i forbindelse med de første større installeringer af havenergi.

- I 2050 vil der være en installeret kapacitet på 27GW alene i Storbritannien Det vil kunne spare Storbritannien for 61 Mt CO2 til en værdi af 35 milliarder kr. og meget mere i hele Europa.

Et marked på kr. 350 milliarder
- Det samlede globale marked for havenergi kunne være så meget som kr. 350 milliarder om året værd i 2050. En attraktiv gevinst for alle!

- Nu er det tid til at handle. Nu er det tid til, at vi pionererne, viser verden, hvad der kan gøres. Vis verden hvor ”blå energi”, som det kaldes i hele Europa, kan føre til blå vækst og være en del af en stærkt levende blå økonomi.

- Nu er det tid for handlekraftige skridt - for de store innovative bølgekraftsudviklere, forsyningsselskaberne, investorer at komme bag vores første europæiske projekter og få denne spændende nye sektor i gang.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111