23948sdkhjf

Debat: Væsentlige nuancer udebliver i Ørsted-kritik og forsvar af biomasse

Kredsløb inviterer i dette indlæg Ørsted til at tænke nyt

Dette indlæg er en skrevet af en ekstern skribent. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

I et nyligt debatindlæg i Energy Supply forsøger Ørsted at imødegå kritik fra Ewiis direktør Lars Bonderup Bjørn og kalder hans synspunkter om biomasse for “ærgerlige misforståelser”. 

Det er vigtigt, at vi har en åben debat om fremtidens energiløsninger – men det er afgørende, at vi samtidig forholder os til de faktiske behov og muligheder.

Ørsted omtaler i debatindlægget en ny kraftvarmeblok på Studstrupværket, men det nævnes ikke, at vi i Aarhus har valgt en helt anden vej. Vi er i fuld gang med at udvikle Fremtidens grønne fjernvarme – et system, der ikke baserer sig på afbrænding af nye ressourcer som importerede træpiller, men i stedet udnytter den energi, der allerede findes omkring os: i undergrunden, i luften, i havet og i spildevandet. 

Det gør vi, fordi det både er teknisk muligt, økonomisk fordelagtigt og samfundsøkonomisk den bedste løsning til mest gavn for os alle.

Med andre ord: Om få år er der ikke længere behov for, at der brændes træpiller af på det gamle Studstrupværket.

Ørsted fremhæver, at biomasse skal sikre forsyningssikkerheden i et fremtidigt flerstrenget energisystem. Det er korrekt, at vi står over for store udfordringer med at balancere elnettet – især i perioder med “dunkelflaute”, hvor hverken sol eller vind bidrager. 

Men løsningen er ikke at bygge nye biomassekraftvarmeværker med CO2-fangst. Sådanne anlæg er dyre at etablere og kræver mange driftstimer for at være økonomisk bæredygtige. De er derfor grundlastanlæg – ikke fleksible løsninger til spidslast eller backup.

I stedet bør vi fokusere på bedre integration mellem el- og varmesystemerne. 

Elektrificering af fjernvarmen med store varmepumper og elkedler skaber det nødvendige elforbrug, der kan understøtte udbygningen af sol- og vindenergi. Samtidig kan store varmeakkumuleringstanke levere balanceringsydelser til elnettet og sikre varmeforsyningen – også i spidsbelastningsperioder.

Det kan være fornuftigt at supplere med en mindre mængde halm – og Aarhus har allerede et relativt nyt halmfyret kraftvarmeværk. 

Men det giver ingen mening at etablere endnu et stort halmbaseret værk. Der er ganske enkelt ikke behov for det – og biomasseressourcerne er heller ikke tilgængelige.

Studstrupværket

  • Studstrupværket ligger lidt nord for Aarhus og blev indviet i 1968 som et kulfyret kraftværk. 
  • I 2016 blev én varmeblok, blok 3, ombygget til at køre på biomasse i stedet for kul. Blok 3 supplerer træpillerne med halm fra lokale marker og leverer varme til hvad der svarer til 106.000 husstandes forbrug og elektricitet svarende til omkring 230.000 husstandes forbrug i området omkring Aarhus.
  • Studstrupværkets blok 4, som benytter kul som brændsel, blev taget ud af drift og konserveret i april 2022. Blokken står stadig klar som reserve.
  • I december 2024 kunne DR fortælle, at Ørsted arbejder på at hente tilladelse til et nyt biomassekraftværk ved Studstrupværket. Anlægget skal have en kapacitet på 100-150 MW, og primært fyre med halm. Værket skal efter planen kombineres med et CO2-fangstanlæg.

Kilde: Ørsted

Ørsted nævner, at en ny blok på Studstrupværket primært skal bruge halm. Men det er vigtigt at forstå, at det vil kræve meget store mængder. 

Ifølge Ørsteds egne beskrivelser vil halmforbruget på den nye kraftværksblok kunne udgøre op mod 300.000 tons halm, svarende til ca. en tredjedel af al den halm, der i dag anvendes til afbrænding vest for Storebælt. Det sker samtidig med, at halm i stigende grad efterspørges til både biogas og pyrolyse, og at landbrugsjord skal udtages som led i de grønne trepartsforhandlinger. 

De mængder, Ørsted taler om, findes ganske enkelt ikke – og transporten af dem vil medføre en massiv lastbilstrafik, som vejnettet omkring Studstrupværket slet ikke er gearet til.

Når vi nu er ved fakta: Ørsted skriver, at Studstrupværkets blok 3 supplerer træpiller med halm fra lokale marker. Det er teknisk set korrekt – men i 2021 udgjorde halm blot 3,6 procent af brændslet, mens 95,6 procent var træpiller. Efter branden i træpillesiloen er der desuden anvendt både kul og olie som supplement.

Vi anerkender, at biomasse har spillet en rolle i udfasningen af kul og olie, men det var en trædesten til noget nyt og bedre. 

Nu er tiden inde til at tage næste skridt. 

Fremtidens fjernvarme skal være vedvarende, fleksibel og lokalt forankret – ikke afhængig af store mængder brændbart materiale, der skal transporteres over lange afstande.

Vi håber, at Ørsted vil tage denne debat som en invitation til at tænke nyt – og til at samarbejde om løsninger, der både er teknologisk fremtidssikrede og realistiske i forhold til ressourcer, økonomi og infrastruktur, og som ikke mindst er til gavn for os alle sammen langt ind i fremtiden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047