23948sdkhjf

Energiafgifter er en stopklods for grøn omstilling

Det mener blandt andre Enhedslisten, der vil have regeringen til at nedsætte et udvalg, der skal komme med bud på, hvordan man sikrer, at energiafgifter ikke blot bliver et middel til at få penge i statskassen.
Det skriver Jyllands-Posten.

- Hvis vi for alvor ønsker at omstille energiforsyningen til grøn energi, er vi nødt til at have et afgiftssystem, som animerer virksomheder og forbrugere til den grønne omstilling. Og det har vi ikke i dag. Udviser forbrugerne den grønne adfærd, som man efterlyser, betyder det bare, at de bliver mødt med nye afgiftsregninger, siger klima- og energiordfører Per Clausen fra Enhedslisten til avisen.

Og det er et krav som ikke mindst Dansk Energi bakker op om. Brancheforeningen har i flere år kæmpet for at få politikerne til at mindske den hårde beskatning af strøm, der i dag betyder, at forbrugerne betaler 2,20 kr. for én kWh, selvom markedsprisen lyder på 0,25-0,30 kr.

Og afgifterne på el er steget markant over det seneste årti. Ifølge Jyllands-Posten viser et kig på statens indtægter fra elafgift således, at indtægten fra 2005 til 2012 er steget 32 procent til 11,1 mia. kr., mens elforbruget i samme periode er faldet 6,2 procent.

Opbakning fra Venstre
I den modsatte ende af folketingssalen får Enhedslisten delvist opbakning fra Venstre. Her understreger klima- og energiordfører, Lars Christian Lilleholt, at partiet ikke har til hensigt at løbe fra sidste års energiaftale. Men ordføreren mener dog, at den grønne regning er ved at blive for stor, og han opfordrer derfor ifølge Jyllandsposten regeringen til at genforhandle aftalen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063