Klumme: "Standardhuset" kommer tættere på virkeligheden
Dette indlæg er en skrevet af en af Energy Supplys klummeskribenter. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.
Meget har ændret sig på 40 år.
Klimamål, energieffektivitet og levestandard er blevet en del af virkeligheden i danskernes dagligdag.
Det afspejler sig også på boligforholdene, hvor danskernes boliger har ændret sig til at være mere energieffektive og økonomiske. Samtidig får flere og flere danskere fjernvarme, hvor fjernvarmenettet i år rammer 2 millioner fjernvarmeforbrugere.
Derfor har det længe været ekstremt misvisende, at samtlige analyser og statistikker over fjernvarmepriserne blev baseret på en forældet definition af ”standardhuset” og ”standardlejlighed”.
Det ændrer sig nu, hvor Energistyrelsen opdaterer definitionen af begreberne til at afspejle en mere retvisende virkelighed.
Således er et standardhus ifølge Energistyrelsen på 125 kvm. med et årsforbrug på 14 MWh varme. En standardlejlighed er på 80 kvm med et årsforbrug på 7,8 MWh.
Den nye definition lægger til grund for Dansk Fjernvarmes årlige varmeprisstatistik, hvor den årlige fjernvarmepris for et standardhus lander på 13.862 kroner pr. 1. januar 2025 og fjernvarmeprisen for en standardlejlighed bliver 8.310 kroner pr. 1. januar 2025.
Vigtigt med retvisende datagrundlag
Fjernvarmepriser er netop et brandvarmt emne i disse år på grund af energikrisen i 2022 og den store fjernvarmeudrulning, der sker i hele landet på baggrund af den grønne omstilling samt det politiske ønske om udfasning af naturgas.
Derfor opsøger forbrugere, politikere, kommuner og organisationer også oplysninger om og forståelse for fjernvarmepriserne for at forstå udviklingen.
Så det har længe været ærgerligt, at de analyser og varmeprisstatistikker, der har været offentligt tilgængelige, har været baseret på 40 år gamle begreber. Ikke mindst fordi det har stillet fjernvarmen uforholdsmæssigt dårligt, når man skulle sammenligne priser med andre opvarmningsformer.
Dansk Fjernvarme er først til at benytte de nye definitioner af ”standard”-begreberne i sin varmeprisstatistik.
Og udregningen viser, at den gennemsnitlige årlige omkostning for fjernvarme er langt lavere end hidtil vurderet.
Det betyder desværre ikke, at det nu bliver billigere for den enkelte forbruger. Fjernvarme er ligesom alle andre opvarmningsformer steget i pris de seneste år.
Til gengæld har nuværende og kommende fjernvarmeforbrugere med de nye definitioner fået et mere retvisende overblik over den årlige fjernvarmeomkostning. Det viser, at fjernvarme stadig er et konkurrencedygtigt alternativ i forhold til andre opvarmningsformer.