Debat: Strukturen i forsyningssektoren er kendetegnet ved en helt uhørt mangel på professionalisme
Denne artikel er et debatindlæg. Indholdet er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning og reflekterer ikke den redaktionelle linje på Energy Supply
Den seneste tid har der af gode grunde været fokus på det skandaleramte Odsherred Forsyning. For vi har set, hvordan både forbrugerne og kreditorerne er kommet økonomisk i klemme i forbindelse med den fejlslagne fjernvarmeudrulning. For os i Tekniq har det hele tiden stået klart, at sagen med Odsherred Forsyning er et levende bevis på, at strukturen i forsyningssektoren er kendetegnet ved en helt uhørt mangel på professionalisme.
Sagen med Odsherred Forsyning er blevet forsøgt affejet som værende en enlig svale og ikke et udtryk for en generel problematik i forsyningssektoren. Og ja, der er ingen tvivl om, at den konkrete sag er unik i sit omfang og konsekvenser, men det er altså langt fra det eneste problematiske eksempel på, hvordan fjernvarmevirksomheder bliver drevet i Danmark.
når Dansk Fjernvarme hævder, at Odsherred blot er én enkeltstående skandale, der intet har at gøre med ”350 velfungerende selskaber”, så kunne vi i Tekniq godt drømme om lidt mere selvindsigt. Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i Tekniq
Flere uheldige sager
For der har været udfordringer med fjernvarmeudrulningen det ene sted efter det andet.
Det gælder Refa Maribo-Sakskøbing Fjernvarme, som har været ude i en rekonstruktion. Det samme har Hirtshals Fjernvarme, som først for nyligt blev reddet fra at gå konkurs.
Så er der Slagelse Kommune, hvor de massive omkostninger til fjernvarmeudrulningen tilbage i november førte til, at byrådet stemte for at give en lånegaranti til SK Varme på intet mindre end 140 mio. kr.
For slet ikke at komme ind på sagerne om eksorbitante fratrædelsesgodtgørelser, vi har set i fjernevarmesektoren på det seneste. F.eks. i Farum Fjernvarme, hvor den fratrådte direktør fik et gyldent håndtryk på 12 mio. kr. med på vejen ud ad døren.
Så når Dansk Fjernvarme hævder, at Odsherred blot er én enkeltstående skandale, der intet har at gøre med ”350 velfungerende selskaber”, så kunne vi i Tekniq godt drømme om lidt mere selvindsigt.
Nødvendigt med konsolidering i fjernvarmemarked
Tekniq har også stor interesse i, at den danske fjernvarmeforsyning spiller, og for os handler det ikke om at slå plat på en alvorlig sag, som Dansk Fjernvarme malerisk hævder.
Det handler om at sikre danskerne, sikre vores forsyning og hvordan, den bliver drevet.
Vi har brug for at bryde de lokale fjernvarmemonopoler, så vi kan skabe reel konkurrence på markedet til fordel for forbrugerne.
Det er nødvendigt at fjerne hvile-i-sig-selv-princippet, fordi det står i vejen for at gøre fjernvarmesektoren mere åben og effektiv. Derudover vil det bidrage til en tiltrængt konsolidering i sektoren, hvilket er vigtigere for professionaliseringen end at gøre Dansk Fjernvarmes kodeks med 24 anbefalinger til lovgivning.
Artiklen er en del af temaet Debat.