Biogas-boss på milliardjagt: Vil tredoble produktionen

Fremtidens biogasanlæg kalder på kapital i en hel anden liga.
Sådan lyder det fra Rune Ledgaard Sørensen, adm. direktør i Danish Bio Commodities (DBC).
Biogasinvestoren forventer at skyde 4 milliarder i sin portefølje af biogasanlæg over de næste 3-4 år.
- Hvis du skal bygge et biogasanlæg i dag, koster det op til otte gange så meget, som det gjorde for fem-seks år siden, siger Rune Ledgaard Sørensen til Energy Supply.
- Dengang kostede det 100 mio. kr. at opføre et anlæg, mens vores nye biogasanlæg kommer til at koste 7-800 mio. kr. inkl. CO2-fangst-anlæg og den langt større kapacitet.
DBC er i dag medejer af otte biogasanlæg rundt i Danmark, hvor flere af anlæggene står over for væsentlige udvidelser. Samtidig har DBC skudt penge i tre barmarksprojekter, hvor nye, store anlæg skal opføres.
Ambitionen er at tredoble biogasproduktionen til 300 mio. kbm årligt, hvilket vil øge den samlede danske produktion med over en fjerdedel.
Alt sammen ambitioner, der kræver, at den store pengepung findes frem. Derfor er DBC gået på jagt efter en investor, der kan finansiere de milliarddyre projekter.
- Vi skal finde en partner, der har interessen i at lægge en langsigtet investering i biogas, siger Rune Ledgaard Sørensen.
Danish Bio Commodities' portefølje
Danish Bio Commodities ejer gennem sit investeringsben DBC Invest andele i otte biogasanlæg og tre barmarksprojekter.
- Grauballegaard Biogas
- Sindal Biogas
- Outrup Biogas
- Sønderjysk Biogas
- Vestjysk Biogas
- Vrejlev Biogas
- Langaa Bioenergi
- Agri Energy
- Ikast Biogas A/S (projektstadie)
- RKB Bioenergi A/S (projektstadie)
- BioPark Brønderslev A/S (projektstadie)
Kilde: DBC
Han fortæller, at det især er de nye anlæg, der alle skal producere ustøttet biogas, som kræver kapital.
- Det kræver væsentligt større investeringer og risikoprofilen bliver højere. Netop derfor er det den langsigtede kapital, vi skal have ind fra partnere, der tror på biogassens rolle i den danske energiinfrastruktur, tilføjer han.
Ifølge ham kan både infrastrukturfonde, større energiselskaber eller handelsselskaber inden for energi og landbrug komme i spil. Danske som udenlandske.
Sidstnævnte blev tilfældet, da Shell i 2022 overtog det fulde ejerskab af det fynske biogasselskab Nature Energy for 14 milliarder danske kroner.
- Det vigtige er at finde det rigtige match til vores nuværende ejerkreds, da der bliver tale om en betydelig majoritetsaktionær, siger Rune Ledgaard Sørensen.
Støttet og ustøttet biogas
Ustøttet biogas
- Ustøttet biogas er biogasproduktion, der ikke modtager statslig eller offentlig støtte i form af tilskud eller garanterede afregningspriser.
- Ustøttet biogas skal kunne konkurrere på markedsvilkår
- En analyse fra Skatteministeriet viste i 2024, at ustøttet biogas kan fritages for CO2-afgift, emissionsafgift og energiafgift. Analysen er endnu ikke fuldt op af lovarbejde.
Statsstøttet biogas
- Biogas har indtil 2020 været støttet gennem ordninger for elproduktion, opgradering, transport, proces og varme. Eksisterende anlæg kan fortsat modtage støtte frem til 2032, dog med et loft over støtten.
- Fremtidig støtte til biogas og andre grønne gasser sker via seks udbud i perioden 2024-2030, hvor støtten tildeles for 20 år.
Kilde: Energistyrelsen
Win-win
DBC blev stiftet i 2019 og er ejet af Vestjyllands Andel, Jysk Energi, Langfristet Erhvervsfinansiering og Hedeselskabet.
Indledningsvist var strategien at købe mindre andele i biogasanlæg sammen med landmænd. Det var dengang det var "billigt" at bygge biogasanlæg. DBC ejer i dag andele på alt mellem 10 og 100 procent i biogasanlæggene.
Med en ny investor ombord er planen imidlertid – foruden de mange anlægsprojekter – at opkøbe større ejerandele i den eksisterende portefølje.
- Vi vil stadig gerne have landmændene med, men kapitalbehovet for at udvikle biogas er blevet væsentligt større end tidligere. Og det er nu engang bare nemmere at realisere de potentielle synergier i anlæggene, hvis vi har nogenlunde samme ejerskab på tværs af porteføljen, siger Rune Ledgaard Sørensen.
- Vi håber, vi kan opstille en struktur, der er attraktiv for både de landmænd, der sælger og den nye part, der kommer ind. Forhåbentligt bliver det en win-win for alle.
Produktion, fangst, lagring og salg
Når Rune Ledgaard Sørensen taler om synergier, handler det især om CO2-fangst.
Teknologien har taget fart de seneste år og viser lovende takter i forbindelse med biogas. Når biomasse nedbrydes, frigiver den nemlig ikke kun metangasser, men også CO2. Fanges og lagres denne biogene CO2, betragtes det som negative CO2-udledninger, der kan konverteres til klimakreditter - de såkaldte CDR-kreditter.
CDR-kreditter
- CDR står for Carbon Dioxide Removal og dækker over teknologier og metoder til at fjerne CO2 fra atmosfæren.
Kreditter udstedes for dokumenterede mængder fjernet CO2
CDR-kreditter kan sælges til virksomheder, der ønsker at kompensere for deres udledninger
FN’s klimapanels scenarier for netto-nuludledninger forudsætter brug af CDR-løsninger
Rune Ledgaard Søren håber at kunne installere CO2-fangstteknologi på "rigtigt mange" af DBCs anlæg. Og med efterårets køb af Biocarb Solution, der specialiserer sig i salg af de grønne kreditter, har DBC sat sig på de fleste led af hele værdikæden.
- Vi håber, at marked for salg af CDR-kreditter bliver modnet betydeligt over de kommende år. Det vil give os en endnu bedre business case, og så kan vi for alvor trykke speederen i bund på CO2-fangstinvesteringer, siger Rune Ledgaard Sørensen.
DBC forventer at være i mål med alle udbygninger og nyopførelser senest i 2028-2029.